Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://evnuir.vnu.edu.ua/handle/123456789/29535
Назва: Агрокластери як інноваційна форма розвитку агробізнесу в Україні
Автори: Сосницька, Ярослава Сергіївна
Приналежність: Волинський національний університет імені Лесі Українки, доцент кафедри економічної та соціальної географії географічного факультету, кандидат географічних наук, доцент
Бібліографічний опис: Сосницька Я. С. Агрокластери як інноваційна форма розвитку агробізнесу в Україні. Суспільно-географічні чинники розвитку регіонів : матер. Х Міжнар.наук.-практ. конф. (м. Луцьк, 15–16 травня 2025 р.) / за ред. Ю. М.Барського, В. Й. Лажніка. Луцьк : ФОП Мажула Ю. М., 2025. С. 53-55.
Конференція/захід: Суспільно-географічні чинники розвитку регіонів
Дата публікації: 16-тра-2025
Дата внесення: 27-лис-2025
Видавництво: Волинський національний університет імені Лесі Українки
Країна (код): UA
Місце видання, проведення: ФОП Мажула Ю. М.
УДК: 911.3:631.1(477) 22
Теми: агробізнес
агровиробництво
агрокластери
інноваційна форма
Діапазон сторінок: 53-55
Короткий огляд (реферат): Глобалізація, євроінтеграція та посилення міжнародної конкуренції внаслідок стрімкого науково-технічного прогресу й інтенсифікації інноваційних процесів вимагають нових підходів до функціонування агробізнесу в Україні. Одним із таких підходів може стати формування кластерів. Застосування кластерного підходу до організації виробництва з’явилося в Україні ще у 20-х ХХ ст. через створення радянських територіально-промислових комплексів. Зокрема М. М. Колосовський стверджував, що комбінування суспільного землеробства можливо проводити з іншими видами сільського господарства, далі з переробкою продукції, а також з різними галузями промисловості [3]. Проте таке комплексоутворення передбачало регулювання усіх процесів державними органами управління. Кластерний підхід передбачає добровільне формування інтегрованих структур на певних територіях з учасників, що виконують різну функцію, але об’єднані одним технологічним процесом, результатом якого є кінцевий продукт, створений зусиллями всіх учасників процесу, починаючи з тих, хто займався науковими розробками та підготовкою кадрів, і закінчуючи технологами, пакувальниками та дилерською мережею.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://evnuir.vnu.edu.ua/handle/123456789/29535
Перелік літератури: 1. Артеменко Д. А. Стратегії формування агрокластерів у забезпеченні розвитку сільського господарства в Україні. Науковий вісник Херсонського державного університету. Сер. : Економічні науки. 2019. Вип. 34. С. 23‒26.
2. Гриднєв М. А. Характерні риси кластероутворення в регіонах України. Економіка та суспільство. 2018. Вип. 14. С. 588‒596.
3. Колосовський М. М. Основи економічного районування. М. : Думка, 1958. 202 с.
4. Кудак К. М. Інноваційні напрями розвитку аграрного сектора економіки регіону на засадах кластеризації. Регіональна економіка. 2014. № 4. С. 172‒179.
5. Носенко Ю. М., Нечипоренко О. М. Інноваційні агрокластери як форма інтеграції науково-освітньої діяльності та бізнесу. Економіка АПК. 2020. № 5. С. 77‒86.
6. Портер М. Кластери та інноваційний розвиток України. URL: http://www.ufpp.gov.ua.
Тип вмісту: Conference Abstract
Розташовується у зібраннях:Наукові роботи (FGEO)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
sosnytska1.pdf633,96 kBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.