Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
https://evnuir.vnu.edu.ua/handle/123456789/29535| Назва: | Агрокластери як інноваційна форма розвитку агробізнесу в Україні |
| Автори: | Сосницька, Ярослава Сергіївна |
| Приналежність: | Волинський національний університет імені Лесі Українки, доцент кафедри економічної та соціальної географії географічного факультету, кандидат географічних наук, доцент |
| Бібліографічний опис: | Сосницька Я. С. Агрокластери як інноваційна форма розвитку агробізнесу в Україні. Суспільно-географічні чинники розвитку регіонів : матер. Х Міжнар.наук.-практ. конф. (м. Луцьк, 15–16 травня 2025 р.) / за ред. Ю. М.Барського, В. Й. Лажніка. Луцьк : ФОП Мажула Ю. М., 2025. С. 53-55. |
| Конференція/захід: | Суспільно-географічні чинники розвитку регіонів |
| Дата публікації: | 16-тра-2025 |
| Дата внесення: | 27-лис-2025 |
| Видавництво: | Волинський національний університет імені Лесі Українки |
| Країна (код): | UA |
| Місце видання, проведення: | ФОП Мажула Ю. М. |
| УДК: | 911.3:631.1(477) 22 |
| Теми: | агробізнес агровиробництво агрокластери інноваційна форма |
| Діапазон сторінок: | 53-55 |
| Короткий огляд (реферат): | Глобалізація, євроінтеграція та посилення міжнародної конкуренції внаслідок стрімкого науково-технічного прогресу й інтенсифікації інноваційних процесів вимагають нових підходів до функціонування агробізнесу в Україні. Одним із таких підходів може стати формування кластерів. Застосування кластерного підходу до організації виробництва з’явилося в Україні ще у 20-х ХХ ст. через створення радянських територіально-промислових комплексів. Зокрема М. М. Колосовський стверджував, що комбінування суспільного землеробства можливо проводити з іншими видами сільського господарства, далі з переробкою продукції, а також з різними галузями промисловості [3]. Проте таке комплексоутворення передбачало регулювання усіх процесів державними органами управління. Кластерний підхід передбачає добровільне формування інтегрованих структур на певних територіях з учасників, що виконують різну функцію, але об’єднані одним технологічним процесом, результатом якого є кінцевий продукт, створений зусиллями всіх учасників процесу, починаючи з тих, хто займався науковими розробками та підготовкою кадрів, і закінчуючи технологами, пакувальниками та дилерською мережею. |
| URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): | https://evnuir.vnu.edu.ua/handle/123456789/29535 |
| Перелік літератури: | 1. Артеменко Д. А. Стратегії формування агрокластерів у забезпеченні розвитку сільського господарства в Україні. Науковий вісник Херсонського державного університету. Сер. : Економічні науки. 2019. Вип. 34. С. 23‒26. 2. Гриднєв М. А. Характерні риси кластероутворення в регіонах України. Економіка та суспільство. 2018. Вип. 14. С. 588‒596. 3. Колосовський М. М. Основи економічного районування. М. : Думка, 1958. 202 с. 4. Кудак К. М. Інноваційні напрями розвитку аграрного сектора економіки регіону на засадах кластеризації. Регіональна економіка. 2014. № 4. С. 172‒179. 5. Носенко Ю. М., Нечипоренко О. М. Інноваційні агрокластери як форма інтеграції науково-освітньої діяльності та бізнесу. Економіка АПК. 2020. № 5. С. 77‒86. 6. Портер М. Кластери та інноваційний розвиток України. URL: http://www.ufpp.gov.ua. |
| Тип вмісту: | Conference Abstract |
| Розташовується у зібраннях: | Наукові роботи (FGEO) |
Файли цього матеріалу:
| Файл | Опис | Розмір | Формат | |
|---|---|---|---|---|
| sosnytska1.pdf | 633,96 kB | Adobe PDF | Переглянути/відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.