Please use this identifier to cite or link to this item: https://evnuir.vnu.edu.ua/handle/123456789/28928
Title: Упровадження системи інноваційних технологій та автоматизації в управлінні виробничою діяльністю на підприємствах харчової промисловості
Authors: Гапонова, Ольга
Affiliation: Волинський національний університет імені Лесі Українки
Bibliographic description (Ukraine): Гапонова О. О. Упровадження системи інноваційних технологій та автоматизації в управлінні виробничою діяльністю на підприємствах харчової промисловості. Молода наука Волині: пріоритети та перспективи досліджень: матеріали XIX Міжнародної науково-практичної конференції студентів, аспірантів та молодих вчених (13−14 травня 2025 року). Луцьк, 2025. С. 136–139.
Conference/Event: Молода наука Волині: пріоритети та перспективи досліджень
Issue Date: 30-Apr-2025
Date of entry: 10-Nov-2025
Publisher: Волинський національний університет імені Лесі Українки
Country (code): UA
Place of the edition/event: Вежа-Друк
Supervisor: Хомюк, Наталія
Keywords: інноваційні технології
автоматизація
харчова промисловість
MES-системи
штучний інтелект
цифровізація
конкурентоспроможність
сталий розвиток
Page range: 136-139
Abstract: Досліджено актуальні аспекти впровадження інноваційних технологій та систем автоматизації в управлінні виробничими процесами підприємств харчової промисловості. Обґрунтовано, що цифровізація є ключовим чинником підвищення ефективності, якості продукції та конкурентоспроможності підприємств у сучасних ринкових умовах. Розкрито роль автоматизованих систем управління у моніторингу виробничих процесів, контролі параметрів якості, оптимізації логістики та зменшенні витрат ресурсів. Показано доцільність застосування штучного інтелекту, машинного навчання, технологій Big Data, хмарних рішень, а також VR/AR для підвищення гнучкості управління, прогнозування попиту та вдосконалення навчання персоналу. Наголошено, що інтеграція роботизованих систем та інноваційних рішень сприяє мінімізації людського фактору, забезпеченню стабільності технологічних процесів і дотриманню високих стандартів харчової безпеки. Зроблено висновок, що цифрова трансформація та автоматизація управління виробництвом формують основу сталого розвитку харчової галузі України.
URI: https://evnuir.vnu.edu.ua/handle/123456789/28928
References (Ukraine): Редько М. В., Геселєва Н. В., Лугиня Р. О. Оптимізація виробничих процесів з використанням інформаційних технологій. Технології та дизайн.2016. № 2. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/td_2016_2_16
Круш П. В., Бойко Т. О. Система управління виробничим потенціалом підприємства в сучасних умовах. Підприємництво та інновації. 2015. №1. С. 76–84.
Швиданенко Г.О., Теплюк М. А. Сучасні тренди розвитку інноваційного підприємництва. Економіка та держава. 2018. №5. С. 89–92.
Хвостіна І. М. Вдосконалення організації виробництва в умовах інноваційного розвитку підприємств. Проблеми і перспективи розвитку підприємництва. 2014. № 2 (1). С. 68–73.
Каличева Н.Є., Чорнобровка І. В.. Вплив ощадливого виробництва на економічну поведінку підприємств в сучасних умовах господарювання. Вісник економіки транспорту і промисловості. 2021. № 74. С. 76–83
Дриньов Д. М., Загородніх В. В., Зінченко О. М. Застосування штучного інтелекту у системі управління підприємством. Економічний простір. 2023. № 188. С. 79–82.
Content type: Conference Abstract
Appears in Collections:Наукові роботи студентів та аспірантів

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
haponova.pdf703,54 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.