Please use this identifier to cite or link to this item: https://evnuir.vnu.edu.ua/handle/123456789/24304
Title: Опрацювання екстемпоральної технології лікарської форми пастилки
Authors: Дудар, Діана Олександрівна
Affiliation: Кафедра фармації та фармакології
226 Фармація, промислова фармація
Bibliographic description (Ukraine): Дудар Д. О. Опрацювання екстемпоральної технології лікарської форми пастилки : робота на здобуття кваліфікаційного ступеня магістра : спец. 226 Фармація, промислова фармація / наук. кер. М. І. Федоровська ; Волинський національний університет імені Лесі Українки. Луцьк, 2024. 62 с.
Issue Date: 2024
Date of entry: 20-Jun-2024
Publisher: Волинський національний університет імені Лесі Українки
Country (code): UA
Supervisor: Федоровська, Мар’яна Іванівна
Keywords: пастилки
гелеутворювачі
екстемпоральне виготовлення
допоміжні речовини
Abstract: У рецептурі лікарських пастилок смак і консистенція є важливими характеристиками для сприйняття пацієнтом. Аптечна рецептура може відігравати важливу роль, оскільки її перевагою є те, що препарати можуть бути виготовлені відповідно до конкретної ситуації або специфічних властивостей смаку пацієнта. На сьогодні на вітчизняному фармацевтичному ринку реалізуються пастилки тільки промислового виробництва. Проте відома практика екстемпорального виготовлення різних видів пастилок у країнах з розвиненою економікою. Тому важливим завданням для фармацевтичної науки і практики є розробка складу і лабораторної технології пастилок, що дозволить швидко реагувати на потреби пацієнтів і забезпечити індивідуальний підхід до терапії. Мета роботи: Дослідження складу і технології виготовлення основи пастилок в лабораторних умовах як носія для уведення різних груп активних фармацевтичних інгредієнтів (АФІ). Результати роботи. У магістерській роботі наведено теоретичне обґрунтування і експериментальне дослідження складу і аптечного технології основ жувальних пастилок як активних носіїв АФІ для орального застосування. У вступі наведено актуальність теми, мету, завдання дослідження, відзначено наукову новизну та практичну цінність отриманих результатів. Випускна кваліфікаційна робота включає в себе 3 основних розділів. У першому розділ наведено результати з огляду літературних джерел про лікарську форму (ЛФ) «пастилки», номенклатури допоміжних речовин, що використовуються в складі і технологічному процесі цієї ЛФ; здійснено аналіз асортименту лікарських препаратів (ЛП) у формі пастилок на вітчизняному фармацевтичному ринку за складом АФІ і країнами-виробниками. У другому розділі обґрунтовано етапи дослідження відповідно до обраної ЛФ, розглянуто методи дослідження експериментальних зразків, що використовувались в експерименті. У третьому розділі на основі експериментальних досліджень обґрунтовано вибір гелеутворювача і коригентів смаку і запаху. Теоретично та експериментально обґрунтовано оптимальний склад основи жувальних пастилки, а саме: агар-агар – 3,0; гліцерин – 20,0; лимонна кислота – 0,5; глюкоза – 20,0; калію сорбат – 0,2; апельсину ефірна олія – 0,3; харчовий барвник – 0,05; вода очищена до 100,0. Опрацьовано лабораторну технологію основи жувальних пастилок, яка включає наступні стадії: підготовка виробництва, підготовка інгредієнтів рецептури, приготування розчину ВМС, уведення решта допоміжних речовин, виливання у форми, дослідження показників якості.
URI: https://evnuir.vnu.edu.ua/handle/123456789/24304
Content type: Master Thesis
Appears in Collections:FM_KR (2024)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Дудар_2024.pdf1,67 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.