Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://evnuir.vnu.edu.ua/handle/123456789/24304
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.advisorФедоровська, Мар’яна Іванівна-
dc.contributor.authorДудар, Діана Олександрівна-
dc.date.accessioned2024-06-20T08:09:45Z-
dc.date.available2024-06-20T08:09:45Z-
dc.date.issued2024-
dc.identifier.citationДудар Д. О. Опрацювання екстемпоральної технології лікарської форми пастилки : робота на здобуття кваліфікаційного ступеня магістра : спец. 226 Фармація, промислова фармація / наук. кер. М. І. Федоровська ; Волинський національний університет імені Лесі Українки. Луцьк, 2024. 62 с.uk_UK
dc.identifier.urihttps://evnuir.vnu.edu.ua/handle/123456789/24304-
dc.description.abstractУ рецептурі лікарських пастилок смак і консистенція є важливими характеристиками для сприйняття пацієнтом. Аптечна рецептура може відігравати важливу роль, оскільки її перевагою є те, що препарати можуть бути виготовлені відповідно до конкретної ситуації або специфічних властивостей смаку пацієнта. На сьогодні на вітчизняному фармацевтичному ринку реалізуються пастилки тільки промислового виробництва. Проте відома практика екстемпорального виготовлення різних видів пастилок у країнах з розвиненою економікою. Тому важливим завданням для фармацевтичної науки і практики є розробка складу і лабораторної технології пастилок, що дозволить швидко реагувати на потреби пацієнтів і забезпечити індивідуальний підхід до терапії. Мета роботи: Дослідження складу і технології виготовлення основи пастилок в лабораторних умовах як носія для уведення різних груп активних фармацевтичних інгредієнтів (АФІ). Результати роботи. У магістерській роботі наведено теоретичне обґрунтування і експериментальне дослідження складу і аптечного технології основ жувальних пастилок як активних носіїв АФІ для орального застосування. У вступі наведено актуальність теми, мету, завдання дослідження, відзначено наукову новизну та практичну цінність отриманих результатів. Випускна кваліфікаційна робота включає в себе 3 основних розділів. У першому розділ наведено результати з огляду літературних джерел про лікарську форму (ЛФ) «пастилки», номенклатури допоміжних речовин, що використовуються в складі і технологічному процесі цієї ЛФ; здійснено аналіз асортименту лікарських препаратів (ЛП) у формі пастилок на вітчизняному фармацевтичному ринку за складом АФІ і країнами-виробниками. У другому розділі обґрунтовано етапи дослідження відповідно до обраної ЛФ, розглянуто методи дослідження експериментальних зразків, що використовувались в експерименті. У третьому розділі на основі експериментальних досліджень обґрунтовано вибір гелеутворювача і коригентів смаку і запаху. Теоретично та експериментально обґрунтовано оптимальний склад основи жувальних пастилки, а саме: агар-агар – 3,0; гліцерин – 20,0; лимонна кислота – 0,5; глюкоза – 20,0; калію сорбат – 0,2; апельсину ефірна олія – 0,3; харчовий барвник – 0,05; вода очищена до 100,0. Опрацьовано лабораторну технологію основи жувальних пастилок, яка включає наступні стадії: підготовка виробництва, підготовка інгредієнтів рецептури, приготування розчину ВМС, уведення решта допоміжних речовин, виливання у форми, дослідження показників якості.uk_UK
dc.language.isoukuk_UK
dc.publisherВолинський національний університет імені Лесі Українкиuk_UK
dc.subjectпастилкиuk_UK
dc.subjectгелеутворювачіuk_UK
dc.subjectекстемпоральне виготовленняuk_UK
dc.subjectдопоміжні речовиниuk_UK
dc.titleОпрацювання екстемпоральної технології лікарської форми пастилкиuk_UK
dc.typeMaster Thesisuk_UK
dc.contributor.affiliationКафедра фармації та фармакологіїuk_UK
dc.contributor.affiliation226 Фармація, промислова фармаціяuk_UK
dc.coverage.countryUAuk_UK
Розташовується у зібраннях:FM_KR (2024)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Дудар_2024.pdf1,67 MBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.