Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://evnuir.vnu.edu.ua/handle/123456789/24304
Назва: Опрацювання екстемпоральної технології лікарської форми пастилки
Автори: Дудар, Діана Олександрівна
Приналежність: Кафедра фармації та фармакології
226 Фармація, промислова фармація
Бібліографічний опис: Дудар Д. О. Опрацювання екстемпоральної технології лікарської форми пастилки : робота на здобуття кваліфікаційного ступеня магістра : спец. 226 Фармація, промислова фармація / наук. кер. М. І. Федоровська ; Волинський національний університет імені Лесі Українки. Луцьк, 2024. 62 с.
Дата публікації: 2024
Дата внесення: 20-чер-2024
Видавництво: Волинський національний університет імені Лесі Українки
Країна (код): UA
Науковий керівник: Федоровська, Мар’яна Іванівна
Теми: пастилки
гелеутворювачі
екстемпоральне виготовлення
допоміжні речовини
Короткий огляд (реферат): У рецептурі лікарських пастилок смак і консистенція є важливими характеристиками для сприйняття пацієнтом. Аптечна рецептура може відігравати важливу роль, оскільки її перевагою є те, що препарати можуть бути виготовлені відповідно до конкретної ситуації або специфічних властивостей смаку пацієнта. На сьогодні на вітчизняному фармацевтичному ринку реалізуються пастилки тільки промислового виробництва. Проте відома практика екстемпорального виготовлення різних видів пастилок у країнах з розвиненою економікою. Тому важливим завданням для фармацевтичної науки і практики є розробка складу і лабораторної технології пастилок, що дозволить швидко реагувати на потреби пацієнтів і забезпечити індивідуальний підхід до терапії. Мета роботи: Дослідження складу і технології виготовлення основи пастилок в лабораторних умовах як носія для уведення різних груп активних фармацевтичних інгредієнтів (АФІ). Результати роботи. У магістерській роботі наведено теоретичне обґрунтування і експериментальне дослідження складу і аптечного технології основ жувальних пастилок як активних носіїв АФІ для орального застосування. У вступі наведено актуальність теми, мету, завдання дослідження, відзначено наукову новизну та практичну цінність отриманих результатів. Випускна кваліфікаційна робота включає в себе 3 основних розділів. У першому розділ наведено результати з огляду літературних джерел про лікарську форму (ЛФ) «пастилки», номенклатури допоміжних речовин, що використовуються в складі і технологічному процесі цієї ЛФ; здійснено аналіз асортименту лікарських препаратів (ЛП) у формі пастилок на вітчизняному фармацевтичному ринку за складом АФІ і країнами-виробниками. У другому розділі обґрунтовано етапи дослідження відповідно до обраної ЛФ, розглянуто методи дослідження експериментальних зразків, що використовувались в експерименті. У третьому розділі на основі експериментальних досліджень обґрунтовано вибір гелеутворювача і коригентів смаку і запаху. Теоретично та експериментально обґрунтовано оптимальний склад основи жувальних пастилки, а саме: агар-агар – 3,0; гліцерин – 20,0; лимонна кислота – 0,5; глюкоза – 20,0; калію сорбат – 0,2; апельсину ефірна олія – 0,3; харчовий барвник – 0,05; вода очищена до 100,0. Опрацьовано лабораторну технологію основи жувальних пастилок, яка включає наступні стадії: підготовка виробництва, підготовка інгредієнтів рецептури, приготування розчину ВМС, уведення решта допоміжних речовин, виливання у форми, дослідження показників якості.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://evnuir.vnu.edu.ua/handle/123456789/24304
Тип вмісту: Master Thesis
Розташовується у зібраннях:FM_KR (2024)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Дудар_2024.pdf1,67 MBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.