Please use this identifier to cite or link to this item: https://evnuir.vnu.edu.ua/handle/123456789/9106
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorІскра, Руслана-
dc.contributor.authorСлівінська, Оксана-
dc.contributor.authorШатинська, Олена-
dc.contributor.authorСварчевська, Оксана-
dc.contributor.authorСеньків, Оксана-
dc.contributor.authorПилипець, Андрій-
dc.contributor.authorIskra, Ryslana-
dc.contributor.authorSlivinska, Oksana-
dc.contributor.authorShatynska, Olena-
dc.contributor.authorSvarchevska, Oksana-
dc.contributor.authorSenkiv, Oksana-
dc.contributor.authorPulipez, Andriy-
dc.date.accessioned2016-03-25T09:43:06Z-
dc.date.available2016-03-25T09:43:06Z-
dc.date.issued2015-
dc.identifier.citationМетаболічні процеси в печінці щурів за експериментального діабету та впливу цитрату хрому / Р. Іскра, О. Слівінська, О. Шатинська, О. Сварчевська, О. Сеньків, А. Пилипець // Науковий вісник Східноєвропейського національного університету ім. Лесі Українки / Східноєвроп. нац. ун-т ім. Лесі Українки ; редкол.: І. Я. Коцан [та ін.]. - Луцьк, 2015. - № 12 : Серія : Біологічні науки. - С. 161-166-
dc.identifier.otherУДК 591.133.13:577.118-
dc.identifier.urihttp://evnuir.vnu.edu.ua/handle/123456789/9106-
dc.description.abstractУстановлено, що за умов додавання до раціону щурів зі стрептозотоцин-індукованим діабетом цитрату хрому в кількостях 10 і 25 мкг Cr/кг маси тіла зростає активність лактатдегідрогенази, глюкозо-6-фосфатде- гідрогенази, каталази, глутатіонпероксидази, уміст відновленого глутатіону та знижується вміст продуктів пероксидного окиснення ліпідів у печінці. Under the condition of diabetes mellitus an energetic exhaustion of organism is observed, which leads to the deficiency of energetic substrates and it affects the effectiveness of antioxidant system functioning in direct proportion. Under the condition of experimental diabetes credible increase of MDA content, decrease of catalase, glutathione peroxidase, lactate dehydrogenase activities and the content of reduced glutathione were established in liver tissue of rats. After the addition of chromium citrate in a quantity of 10 and 25 mcg Сr3 + /kg body weight to the diet of rats those researched indexes reach to their levels in the control group, while activities of lactate dehydrogenase, glucose-6-phosphate dehydrogenase, catalase, glutathione peroxidase and the content of the reduced glutathione increase compared to rats with experimental diabetes, although the content of lipid peroxidation products decrease.uk_UK
dc.language.isoukuk_UK
dc.publisherСхідноєвропейський національний університет імені Лесі Українкиuk_UK
dc.subjectщуріuk_UK
dc.subjectцитрат хромуuk_UK
dc.subjectекспериментальний діабетuk_UK
dc.subjectпечінкаuk_UK
dc.subjectratsuk_UK
dc.subjectchromium citrateuk_UK
dc.subjectexperimental diabetesuk_UK
dc.subjectliveruk_UK
dc.titleМетаболічні процеси в печінці щурів за експериментального діабету та впливу цитрату хромуuk_UK
dc.title.alternativeMetabolic Processes in rats’ Liver Under the Condition of Experimental Diabetes and Chromium Citrate Influence.uk_UK
dc.typeArticleuk_UK
Appears in Collections:Серія "Біологічні науки", 2015, № 12



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.