Please use this identifier to cite or link to this item:
https://evnuir.vnu.edu.ua/handle/123456789/29377| Title: | Дослідження жирнокислотного складу скелетних м’язів найбільш вживаних в Україні видів риб |
| Authors: | Осип, Юрій Леонідович Савіцька, Аліна Валеріївна Сливка, Наталія Юріївна Осип, Марія Анатоліївна |
| Affiliation: | Волинський національний університет імені Лесі Українки Державний заклад «Науково-практичний медичний реабілітаційно-діагностичний центр МОЗ України» Волинський національний університет імені Лесі Українки Луцький педагогічний фаховий коледж комунального закладу вищої освіти «Луцький педагогічний коледж» Волинської обласної ради |
| Bibliographic description (Ukraine): | Осип Ю. Л., Савіцька А. В., Сливка Н. Ю., Осип М. А. Дослідження жирнокислотного складу скелетних м’язів найбільш вживаних в Україні видів риб . Нотатки сучасної біології, Том 9 № 1 (2025), C.121-128. DOI: https://doi.org/10.29038/NCBio.25.1-21 |
| Journal/Collection: | Нотатки сучасної біології |
| Issue: | 1 |
| Volume: | 9 |
| Issue Date: | 30-Jun-2025 |
| Date of entry: | 25-Nov-2025 |
| Publisher: | Волинський національний університет імені Лесі Українки |
| Country (code): | UA |
| DOI: | https://doi.org/10.29038/NCBio.25.1-21 |
| UDC: | 543.544.32:597.2/.5(477) |
| Keywords: | поліненасичені жирні кислоти ω-3 та ω-6 газова хроматографія докозагексаєнова кислота ейкозапертаєнова кислота скумбрія атлантична товстолоб білий райдужна форель оселедець атлантичний хек сріблястий |
| Page range: | 121-128 |
| Abstract: | Поліненасичені жирні кислоти є необхідними для життєдіяльності людини оскільки проявляють різну корисну для нас біологічну активність, зокрема, відіграють важливу роль у попередженні ішемічних захворювань серця. Одним із основних джерел поліненасичених жирних кислот для людини є риба. Жирнокислотний склад ліпідів різних риб досить сильно відрізняється, тому збільшення споживання риби, що містять велику кількість цих речовин може позитивно вплинути на динаміку сердцево судинних захворювань. У роботі проведено дослідження вмісту ПНЖК у скелетних м’язах дорзо-краніальної частини тулуба різних видів риб, що найчастіше споживаються в Україні: Коропа звичайного (Cyprinus carpio), Оселедця атлантичного (Clupea harengus), Хека сріблястого (Merluccius bilinearis), Форелі райдужної (Parasalmo mykiss), Товстолоба білого (Hypophthalmichthys molitrix) та Скумбрії атлантичної (Scomber scombrus L.). Методом високоефективної газорідинної хроматографії встановлено жирнокислотний склад загальних ліпідів скелетних м’язів риб. Основні насичені жирні кислоти: пальмітинова (12,50-16,70%) та стеаринова (1,06-12,48%). Ненасичені: олеїнова (12,34-46,59%), лінолева (1,50-17,48%), ейкозапентаєнова (0,61-10,36%) та докозагексаєнова (0,93-18,71%). Виявлено істотні відмінності жирнокислотного складу скелетних м’язів різних видів риб. У всіх зразках ненасичених жирних кислот більше, ніж насичених. Найбільша частка насичених жирних кислот у товстолоба білого (35,45%), мононенасичених жирних кислот – у скумбрії атлантичної (53,99%). Частка поліненасичених жирних кислот складає від 20,70% у скумбрії атлантичної до 45,99% у хека сріблястого. Для оцінки харчової цінності риб встановлено співвідношення між загальним вмістом різних груп жирних килот: насичених, мононенасичених, поліненасичених ω-6 та ω-3. Згідно вмісту основних найбільш цінних для людини в сучасних умовах ω-3 поліненасичених жирних кислот (докозагексаєнової та ейкозапентаєнової) у скелетних м’язах, досліджувані види риб, можна розмістити в порядку збільшення їх харчової цінності, у такий ряд: короп звичайний (1,54%), скумбрія атлантична (14,21%), товстолоб білий (14,69%), райдужна форель (16,16%), оселедець атлантичний (22,09%) та хек сріблястий (29,07%). |
| URI: | https://evnuir.vnu.edu.ua/handle/123456789/29377 |
| Content type: | Article |
| Appears in Collections: | Наукові роботи (FChem) |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.