Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://evnuir.vnu.edu.ua/handle/123456789/29377
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorОсип, Юрій Леонідович-
dc.contributor.authorСавіцька, Аліна Валеріївна-
dc.contributor.authorСливка, Наталія Юріївна-
dc.contributor.authorОсип, Марія Анатоліївна-
dc.date.accessioned2025-11-25T09:44:13Z-
dc.date.available2025-11-25T09:44:13Z-
dc.date.issued2025-06-30-
dc.identifier.citationОсип Ю. Л., Савіцька А. В., Сливка Н. Ю., Осип М. А. Дослідження жирнокислотного складу скелетних м’язів найбільш вживаних в Україні видів риб . Нотатки сучасної біології, Том 9 № 1 (2025), C.121-128. DOI: https://doi.org/10.29038/NCBio.25.1-21uk_UK
dc.identifier.urihttps://evnuir.vnu.edu.ua/handle/123456789/29377-
dc.description.abstractПоліненасичені жирні кислоти є необхідними для життєдіяльності людини оскільки проявляють різну корисну для нас біологічну активність, зокрема, відіграють важливу роль у попередженні ішемічних захворювань серця. Одним із основних джерел поліненасичених жирних кислот для людини є риба. Жирнокислотний склад ліпідів різних риб досить сильно відрізняється, тому збільшення споживання риби, що містять велику кількість цих речовин може позитивно вплинути на динаміку сердцево судинних захворювань. У роботі проведено дослідження вмісту ПНЖК у скелетних м’язах дорзо-краніальної частини тулуба різних видів риб, що найчастіше споживаються в Україні: Коропа звичайного (Cyprinus carpio), Оселедця атлантичного (Clupea harengus), Хека сріблястого (Merluccius bilinearis), Форелі райдужної (Parasalmo mykiss), Товстолоба білого (Hypophthalmichthys molitrix) та Скумбрії атлантичної (Scomber scombrus L.). Методом високоефективної газорідинної хроматографії встановлено жирнокислотний склад загальних ліпідів скелетних м’язів риб. Основні насичені жирні кислоти: пальмітинова (12,50-16,70%) та стеаринова (1,06-12,48%). Ненасичені: олеїнова (12,34-46,59%), лінолева (1,50-17,48%), ейкозапентаєнова (0,61-10,36%) та докозагексаєнова (0,93-18,71%). Виявлено істотні відмінності жирнокислотного складу скелетних м’язів різних видів риб. У всіх зразках ненасичених жирних кислот більше, ніж насичених. Найбільша частка насичених жирних кислот у товстолоба білого (35,45%), мононенасичених жирних кислот – у скумбрії атлантичної (53,99%). Частка поліненасичених жирних кислот складає від 20,70% у скумбрії атлантичної до 45,99% у хека сріблястого. Для оцінки харчової цінності риб встановлено співвідношення між загальним вмістом різних груп жирних килот: насичених, мононенасичених, поліненасичених ω-6 та ω-3. Згідно вмісту основних найбільш цінних для людини в сучасних умовах ω-3 поліненасичених жирних кислот (докозагексаєнової та ейкозапентаєнової) у скелетних м’язах, досліджувані види риб, можна розмістити в порядку збільшення їх харчової цінності, у такий ряд: короп звичайний (1,54%), скумбрія атлантична (14,21%), товстолоб білий (14,69%), райдужна форель (16,16%), оселедець атлантичний (22,09%) та хек сріблястий (29,07%).uk_UK
dc.format.extent121-128-
dc.language.isoukuk_UK
dc.publisherВолинський національний університет імені Лесі Українкиuk_UK
dc.subjectполіненасичені жирні кислоти ω-3 та ω-6uk_UK
dc.subjectгазова хроматографіяuk_UK
dc.subjectдокозагексаєнова кислотаuk_UK
dc.subjectейкозапертаєнова кислотаuk_UK
dc.subjectскумбрія атлантичнаuk_UK
dc.subjectтовстолоб білийuk_UK
dc.subjectрайдужна форельuk_UK
dc.subjectоселедець атлантичнийuk_UK
dc.subjectхек сріблястийuk_UK
dc.titleДослідження жирнокислотного складу скелетних м’язів найбільш вживаних в Україні видів рибuk_UK
dc.typeArticleuk_UK
dc.identifier.doihttps://doi.org/10.29038/NCBio.25.1-21-
dc.citation.issue1-
dc.citation.journalTitleНотатки сучасної біології-
dc.citation.volume9-
dc.contributor.affiliationВолинський національний університет імені Лесі Українкиuk_UK
dc.contributor.affiliationДержавний заклад «Науково-практичний медичний реабілітаційно-діагностичний центр МОЗ України»uk_UK
dc.contributor.affiliationВолинський національний університет імені Лесі Українкиuk_UK
dc.contributor.affiliationЛуцький педагогічний фаховий коледж комунального закладу вищої освіти «Луцький педагогічний коледж» Волинської обласної радиuk_UK
dc.coverage.countryUAuk_UK
dc.subject.udc543.544.32:597.2/.5(477)uk_UK
Розташовується у зібраннях:Наукові роботи (FChem)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
21.pdf909,06 kBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.