Please use this identifier to cite or link to this item: https://evnuir.vnu.edu.ua/handle/123456789/29169
Title: Специфіка евтрофікаційних процесів у водосховищах та методи зменшення їх інтенсивності
Authors: Фесюк, Василь Олександрович
Мороз, Ірина Анатоліївна
Білецький, Юрій Валентинович
Павлов, Нікіта Андрійович
Коваль, Олег Володимирович
Bibliographic description (Ukraine): Фесюк В. О., Мороз І. А., Павлов Н. А., Коваль О. В. Специфіка евтрофікаційних процесів у водосховищах та методи зменшення їх інтенсивності. Географія та туризм : матеріали VІІІ Всеукраїнської науково-практичної Інтернет-конференції Харківського національного педагогічного університету імені Г.С. Сковороди (12 березня 2025 р., м. Харків) / за заг. ред. П. І. Лоцмана. Харків, 2025. С. 168-171.
Conference/Event: Географія та туризм
Issue Date: 12-Mar-2025
Date of entry: 18-Nov-2025
Country (code): UA
UDC: 556.155
Keywords: евтрофікація
інтенсивність евтрофікації
водосховища
Page range: 168-171
Abstract: Збагачення водойм надмірною кількістю поживних речовин (евтрофікація) становить серйозну екологічну проблему для всіх типів водних об'єктів у світовому масштабі – від заболочених територій до струмків, річок, озер та водосховищ. Трофність гідроекосистем, які є невід'ємною частиною ландшафту, суттєво різниться. Людська діяльність сприяє значному підвищенню рівня надходження двох найважливіших для рослин поживних елементів – нітрогену та фосфору. Внаслідок цього відбувається стрімка, а подекуди й критична евтрофікація водойм, які раніше вважалися чистими. Подібним чином чисті природні озера можуть додатково збагачуватись створеними людиною точковими та розосередженими джерела поживних речовин. Такий прискорений процес надходження поживних елементів до поверхневих вод має назву культурної евтрофікації
URI: https://evnuir.vnu.edu.ua/handle/123456789/29169
Content type: Conference Abstract
Appears in Collections:Наукові роботи (FGEO)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
conf_Kharkiv25.pdf1,14 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.