Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://evnuir.vnu.edu.ua/handle/123456789/24644
Назва: Хаос в маятникових системах: робота на здобуття кваліфікаційного ступеня магістра
Автори: Павловська, Юлія Володимирівна
Приналежність: Кафедра теоретичної та комп’ютерної фізики імені А. В. Свідзинського
104 Фізика та астрономія
Бібліографічний опис: Павловська Ю. В. Хаос в маятникових системах: робота на здобуття кваліфікаційного ступеня магістра : 104 – Фізика та астрономія / наук. кер. В.Є. Сахнюк ; Волинський національний університет імені Лесі Українки. Луцьк , 2023. 71 с.
Дата публікації: 2023
Дата внесення: 11-вер-2024
Видавництво: Волинський національний університет імені Лесі Українки
Науковий керівник: Сахнюк, Василь Євгенович
Теми: механічна система
плоский маятник
стійкість руху
подвоєння періоду
хаос в механічних системах
Короткий огляд (реферат): У кваліфікаційній роботі досліджується питання стійкості руху механічних систем з одним ступенем вільності, та, зокрема, перехід до стану хаосу в маятникових системах. У загальному випадку математичні моделі коливальних процесів, в переважній більшості, приводять до нелінійних диференціальних рівнянь і відповідно до нелінійних коливань. Такі системи можуть проявляти досить цікаву та незвичайну поведінку. Для того щоб виявити всі ці особливості коливального процесу в роботі розв’язуються нелінійні рівняння для плоского маятника із затуханням та наявністю зовнішньої гармонічної сили. Показано, що залежно від відношення амплітуди зовнішньої сили до ваги тіла (параметр γ) в системі може відбуватися подвоєння амплітуди, яке зі збільшенням параметра γ повторюється. В результаті при скінченному γ в системі настає стан хаосу, коли повторюваність руху вже не відбувається. Виконані в роботі розрахунки супроводжуються відповідним моделюванням в CKM Maple, одержані моделі для спостереження еволюції елемента площі у фазовій площині, що відображає похибку в початкових умовах, побудовані відповідні графіки залежності кута від часу, які чітко демонструють подвоєння періоду, а також створені відповідні анімації досліджуваних моделей, які дозволяють спостерігати за самим процесом.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://evnuir.vnu.edu.ua/handle/123456789/24644
Тип вмісту: Master Thesis
Розташовується у зібраннях:FTI_KR (2023)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Pavlovska_2023.pdf1,86 MBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.