Please use this identifier to cite or link to this item: https://evnuir.vnu.edu.ua/handle/123456789/24238
Title: Гендерні особливості адаптації до військової служби (на прикладі курсантів Волинського військового ліцею імені Героїв Небесної Сотні)
Authors: Усік, Мирослава Володимирівна
Affiliation: Кафедра педагогічної та вікової психології
053 Психологія
Bibliographic description (Ukraine): Усік М. В. Гендерні особливості адаптації до військової служби (на прикладі курсантів Волинського військового ліцею імені Героїв Небесної Сотні) : робота на здобуття кваліфікаційного ступеня бакалавра : спец. 053 Психологія / наук. кер. О. Є. Іванашко ; Волинський національний університет імені Лесі Українки. Луцьк, 2024. 63 с.
Issue Date: 2024
Date of entry: 13-Jun-2024
Publisher: Волинський національний університет імені Лесі Українки
Country (code): UA
Supervisor: Іванашко, Оксана Євгенівна
Keywords: гендерні особливості адаптації
адаптація
особистісні властивості
рефлексія
комунікативні здібності
інтернальність
Abstract: Випускна кваліфікаційна робота присвячена теоретико-методологічному та емпіричному дослідженню психологічних особливостей гендерних відмінностей адаптації до військової служби. У першому розділі здійснено аналіз науково-теоретичних підходів до вивчення адаптації як психологічної проблеми, аналізу особливостей адаптації до військової служби, розгляду адаптивних можливостей чоловіків і жінок та проаналізовано сучасні дослідження, що розкривають важливість гендерної інтеграції у військові сили, обґрунтовано, що професійна адаптація військового спеціаліста обумовлена особливими обставинами зовнішнього та внутрішнього характеру та здійснюється в основних предметних галузях його професійної взаємодії із середовищем. У другому розділі обґрунтовано шляхи емпіричного вивчення проблеми та проведено аналіз внутрішніх й зовнішніх передумов адаптації спеціаліста у військовій сфері. Доведено, що основою адаптивності особистості є інтегрованість та скомпенсованість особистісних властивостей, об'єднаних в єдину структуру, де недостатня сформованість необхідних якостей особистості у жінок компенсується напругою та активною інтеграцією адаптаційної структури, що забезпечує адаптивність. Визначено, що дівчата-курсанти відрізняються підвищеною рефлексією, інтернальністю, підвищеною чутливістю та емоційністю, добре розвиненими комунікативними здібностями. Практичне значення одержаних результатів роботи полягає в тому, що матеріали дослідження можуть використовуватись військовими та медичними психологами для ефективної роботи з курсантами (в перспективі – військовослужбовцями) під час їхньої адаптації до служби.
URI: https://evnuir.vnu.edu.ua/handle/123456789/24238
Content type: Bachelor Thesis
Appears in Collections:FPsy_KR (2024)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Usyk_2024.pdf1,32 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.