Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://evnuir.vnu.edu.ua/handle/123456789/24214
Назва: Психологічні особливості страхів у дітей військовослужбовців
Автори: Брошко, Вікторія Володимирівна
Приналежність: Кафедра практичної психології та психодіагностики
053 Психологія
Бібліографічний опис: Брошко В. В. Психологічні особливості страхів у дітей військовослужбовців : робота на здобуття кваліфікаційного ступеня бакалавр : спец. 053 Психологія / наук. кер. І. М. Грицюк ; Волинський національний університет імені Лесі Українки. Луцьк, 2024. 56 с.
Дата публікації: 2024
Дата внесення: 11-чер-2024
Видавництво: Волинський національний університет імені Лесі Українки
Науковий керівник: Грицюк, Ірина Михайлівна
Теми: страх
почуття страху
причини страху
прояви страху
Короткий огляд (реферат): Страх як психологічний феномен виникає у відповідь на реальні або уявні загрози, маючи різноманітні прояви та важливе значення для забезпечення безпеки та виживання людини. Ця робота зосереджується на вивченні страхів у дітей, чиї батьки перебувають на військовій службі. Розглянуто багатоаспектність страху та встановлено, що страх можна розглядати як психосоматичний процес, інстинкт, психічний стан, реакцію чи емоцію. Автор досліджує психологічні чинники, які впливають на виникнення страхів у цій категорії дітей, зокрема специфічні стресові умови їхнього зростання. Підкреслюється, що такі фактори, як постійні переїзди, нестабільність психоемоційного стану батьків та надмірний контроль у вихованні, сприяють формуванню тривожного типу прив'язаності та ускладнюють особистісний розвиток дітей. Досліджено прояви страхів у цій категорії дітей та вказано на їхню нездатність безпосередньо висловити свої емоції через вікові та емоційні обмеження. Зокрема, наведено, що діти можуть демонструвати стрес через зміни в поведінці, емоційні та когнітивні прояви, а також через фізичні симптоми. Емпіричне дослідження особливостей страхів у дітей військовослужбовців виконано на базі Гімназії імені родини Луговських Червоноградської міської ради Львівської області № 9. У роботі використано різноманітні методики, зокрема діагностику рівня шкільної тривожності, тест «Страхи в будиночках», опитувальник «Види страху» та «Список страхів». Аналіз результатів дослідження свідчить про важливі аспекти психоемоційного стану цих дітей та виявлено особливий вплив військового контексту на їх страхи, зокрема перед кримінальними загрозами та війною. Запропоновано комплексну програму психологічної підтримки для зниження рівня тривожності та страхів у цієї групи дітей, що сприятиме їхньому психологічному благополуччю.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://evnuir.vnu.edu.ua/handle/123456789/24214
Тип вмісту: Bachelor Thesis
Розташовується у зібраннях:FPsy_KR (2024)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
broshko_2024.pdf1,45 MBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.