Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://evnuir.vnu.edu.ua/handle/123456789/18122
Назва: Боротьба за економічну першість у важкій промисловості між Півднем України, Польщею (Царством Польським) та Уралом (до 1914 р.)
Автори: Ковальчик, Рафал Віктор
Дата публікації: 2018
Дата внесення: 22-лип-2020
Видавництво: Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки
Теми: Російська імперія
Царство Польське
Південь України
Урал
важка промисловість
металургійна промисловість
вугільна промисловість
західний інвестиційний капітал
Короткий огляд (реферат): У статті розкрито економічну політику Російської імперії у важкій промисловості, спрямовану на формування нового промислового району на Півдні України. Наголошено, що в першій половині ХІХ ст. Росія була економічно відсталою державою. Протекційна система не сприяла притоку західного капіталу у вигляді прямих інвестицій. Поразка в Кримській війні змусила російську владу переглянути економічну політику. Наголошено на розвитку залізничного транспорту. Підкреслено, що на початок 1870-х рр. Царство Польське перетворилось у найбільш промислово розвинуту частину Російської імперії, однак його важка промисловість не мала надійної сировинної бази. Відкриття багатих покладів залізної руди в Кривому Розі на Півдні України змінило ситуацію. Російська влада зробила ставку на розвиток важкої промисловості в цьому регіоні. У статті показано, якими заходами уряд сприяв перетворенню Півдня України в новітній і найбільший центр важкої промисловості в Російській імперії, другий за обсягами виробництва в континентальній Європі. Зроблено висновок, що боротьбу за економічну першість у важкій промисловості в Російській імперії виграв Південь України, витіснивши на другі позиції Царство Польське та Урал.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://evnuir.vnu.edu.ua/handle/123456789/18122
Тип вмісту: Article
Розташовується у зібраннях:Серія "Історичні науки", 2018, № 06 (379)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Ковальчик Р.В..pdf408,22 kBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.