Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://evnuir.vnu.edu.ua/handle/123456789/24500
Назва: Сучасні українсько-угорські міждержавні відносини
Автори: Вдовиченко, Лада Василівна
Приналежність: Кафедра міжнародних відносин і регіональних студій
291 Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії
Бібліографічний опис: Вдовиченко Л.В. Сучасні українсько-угорські міждержавні відносини : робота на здобуття кваліфікаційного ступеня бакалавра : спец. 291 Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії / наук. керівник Н. І. Романюк ; Волинський національний університет імені Лесі Українки. Луцьк, 2024. 57 с.
Дата публікації: 2024
Дата внесення: 16-лип-2024
Видавництво: Волинський національний університет імені Лесі Українки
Науковий керівник: Романюк, Наталія Іванівна
Теми: міждержавне співробітництво
Україна
Угорщина
політичний діалог
торговельно-економічні відносини
гуманітарне співробітництво
Короткий огляд (реферат): У процесі написання бакалаврської роботи розглянуто теоретико-методичні основи дослідження міждержавного співробітництва. Відносини міждержавного співробітництва визначаються як спільні дії, спрямовані на встановлення і поглиблення економічних, соціальних, науково-технічних, культурних та інших відносин між державами. Відносини міждержавного співробітництва містять у собі двосторонню й багатосторонню дипломатію, укладання різноманітних альянсів і угод, що передбачають взаємну координацію політичних інтересів. Міждержавне співробітництво здійснюється за допомогою зовнішніх зв’язків держав-учасниць, під якими розуміється взаємообмін між країнами світу продуктами матеріального виробництва, енергією, послугами, інформацією на основі міжнародного поділу праці, а також співробітництво політичних органів, спрямоване на ефективне розв’язання глобальних проблем людства, розширення особистих контактів громадян. Досліджено вплив історичних факторів, енергетичних інтересів та національних меншин на українсько-угорські відносини. Встановлено, що, незважаючи на складну історію, між Україною та Угорщиною існує потенціал для співпраці, особливо в енергетичній сфері. Політичний діалог між Україною та Угорщиною відбувається у формі політичних консультацій, двосторонніх контактів та зустрічей на високому та найвищому рівні. Однак з 2014 року спостерігається погіршення політичного співробітництва, що зумовлено пророросійською політикою Угорщини і не готовністю підтримувати Україну у протидії російській агресії. Проведено аналіз торговельно-економічних відносин, які є одним із пріоритетних напрямків співпраці між Україною та Угорщиною. Незважаючи на існуючі проблеми, торгівля між країнами залишається активною. Основними факторами, що впливають на цей процес е російсько-українська війна, суперечки в енергетичній сфері та низький рівень політичного діалогу.. Проаналізовано відносини в культурно-гуманітарній сфері. Україна та Угорщина високо оцінюють розвиток співробітництва вузів і науково-дослідних організацій, що сприяє науково-технічній кооперації. Ця сфера є перспективною для подальшої співпраці обох держав. Здійснено аналіз основних проблем та перспектив співробітництва між Україною та Угорщиною. Українсько-угорські відносини мають потенціал для зміцнення співпраці в таких сферах, як енергетична безпека, транскордонна торгівля та культурний обмін. Для цього обом країнам необхідно врахувати спільні інтереси та вирішити спірні питання.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://evnuir.vnu.edu.ua/handle/123456789/24500
Тип вмісту: Bachelor Thesis
Розташовується у зібраннях:FMV_KR (2024)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Vdovychenko_2024.pdf813,08 kBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.