Please use this identifier to cite or link to this item: https://evnuir.vnu.edu.ua/handle/123456789/24352
Title: Порівняльний аналіз провадження програми "Доступні ліки" в обслуговуванні сільского та міського населення Волинської області
Authors: Марчук, Вадим Валентинович
Bibliographic description (Ukraine): Марчук В. В. Порівняльний аналіз провадження програми "Доступні ліки" в обслуговуванні сільского та міського населення Волинської області : робота на здобуття кваліфікаційного ступеня магістра : спец. 226 Фармація, промислова фармація / наук. кер. К. І. Сметаніна ; Волинський національний університет імені Лесі Українки. Луцьк, 2024. 84 с.
Issue Date: 2024
Date of entry: 26-Jun-2024
Publisher: Волинський національний університет імені Лесі Українки
Country (code): UA
Supervisor: Сметаніна, Катерина Іванівна
Keywords: лікарські засоби
цукровий діабет 2 типу
реімбурсація
програма «Доступні ліки»
потреба в лікарських засобах
сільська медицина
Abstract: Охорона здоров'я забезпечується державним фінансуванням відповідних соціально-економічних, медико-санітарних і оздоровчо-профілактичних програм. Держава створює умови для ефективного і доступного для всіх громадян медичного обслуговування, в т.ч. із залученням механізму відшкодування вартості окремих лікарських засобів – реімбурсації. Реімбурсація посідає провідне місце в системі лікового забезпечення, оскільки є найбільш простим та найбільш ефективним засобом забезпечення соціальних гарантій при купівлі населенням ЛЗ. Відпуск лікарських засобів, які підлягають реімбурсації, здійснюється за електронними рецептами в межах урядової програми «Доступні ліки» в аптечних підрозділах згідно з договорами про реімбурсацію. Особливо дієвою є програма «Доступні ліки» у забезпеченні хворих препаратами, що використовуються для лікування цукрового діабету 2 ступеня, неінсулінзалежної форми. При цьому програма дозволяє фармацевту ефективно співпрацювати з лікарем та пацієнтом для забезпечення належного рівня медичної та фармацевтичної допомоги. Оптимізація вибору ліків не лише забезпечує економічні вигоди для пацієнтів, але й збільшує відповідальність фармацевта за правильність та адекватність рецептурного обслуговування, особливо із впровадженням системи e-Helth. Особливо гостро стоїть питання провадження програми «Доступні ліки» у сільських регіонах, які за якістю лікарського забезпечення та рівнем фармацевтичної допомоги поступаються міським. Це вимагає удосконалення системи забезпечення препаратами належної якості віддалених регіонів та вимагає реформування сільської медицини.
URI: https://evnuir.vnu.edu.ua/handle/123456789/24352
Content type: Master Thesis
Appears in Collections:FM_KR (2024)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Marchuk_2024.pdf1,78 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.