Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://evnuir.vnu.edu.ua/handle/123456789/24218
Назва: Психологічні особливості прояву стресових реакцій у екскомбатантів
Автори: Виногродський, Богдан Валерійович
Приналежність: Кафедра практичної психології та психодіагностики
053 Психологія
Бібліографічний опис: Виногродський Б. В. Психологічні особливості прояву стресових реакцій у екскомбатантів : робота на здобуття кваліфікаційного ступеня бакалавр : спец. 053 Психологія / наук. кер. А. П. Мельник ; Волинський національний університет імені Лесі Українки. Луцьк, 2024. 96 с.
Дата публікації: 2024
Дата внесення: 11-чер-2024
Видавництво: Волинський національний університет імені Лесі Українки
Науковий керівник: Мельник, Антоній Петрович
Теми: комбатанти
екскомбатанти
емоційні стани
психотравмуючі ситуації
стресові реакції
стрес
дистрес
посттравматичний стресовий розлад
Короткий огляд (реферат): У вступі описано актуальність дослідження в галузі психології емоційних станів, що дозволяє якісніше охарактеризувати вплив індивідуальнопсихологічних особливостей на прояв стресових реакцій у специфічної категорії осіб, - екскомбатантів. При цьому варто також відмітити, що однією з теоретичних концепцій є положення про те, що характер стресової реакції у екскомбатантів залежить від індивідуально-типологічних особливостей та їх особистісних рис, а також від впливу психотравмуючих подій, пережитих ними під час перебування в умовах бойових дій. У першому розділі розглянуто результати теоретичного аналізу емоційних станів особистості, а також визначено основні дефініції: «комбатант» та «екскомбатант». Проаналізувавши медико-психологічну наукову літературу з даної проблематики резюмуємо, що стресова реакція особистості у великій мірі залежить від вродженої типології нервової системи особистості та особливостей психотравмуючих подій, пережитих нею. У другому розділі описано психодіагностичний інструментарій, спрямований на виявлення особливостей стресової реакції у екскомбатантів. Також було зроблено висновки, що екскомбатанти схильні до трьохвекторних стресових реакцій: напад, втеча-уникнення, або оцепеніння, що супроводжується відповідним емоційним фоном: агресією, депресією або розпачем. Враховуючи те, що дані емоційні реакції на стресовий подразник є спонтанними, а їх поведінка є непередбачуваною, - то після гострих стресових реакцій відбувається усвідомлення своїх дій вже пост-фактум, що призводить до глибокого дискомфорту. Екскомбатанти неусвідомлено або стаютьагресивними, роздратованими, - або замикаються в собі, уникають контактів з соціумом, ведуть інертний спосіб життя. Новизна дослідження полягала в теоретичному узагальненні та розширенні існуючих напрямів дослідження проблеми емоційних станів екскомбатантів, здійсненні емпіричного аналізу особливостей їх стресової реакції. Практичне значення полягало у використанні отриманих даних та зібраної теоретичної бази даних у подальшому дослідженні феномену стресової реакції у екскомбатантів. Також отримані результати зможуть використовуватись у діяльності психологів, що працюють із комбатантами та екскомбатантами з метою профілактики дистресів та посттравматичних стресових розладів. Дослідження психологічних аспектів стресової реакції екскомбатантів є актуальним на сьогоднішньому етапі розвитку психологічної науки і отримані результати можуть бути використані для подальшої оптимізації шляхів подолання стресів, дистресів та посттравматичних стресових розладів у військовослужбовців, що перебували в умовах бойових дій.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://evnuir.vnu.edu.ua/handle/123456789/24218
Тип вмісту: Bachelor Thesis
Розташовується у зібраннях:FPsy_KR (2024)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Vynohrodsʹkyy_2024.pdf1,58 MBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.