Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://evnuir.vnu.edu.ua/handle/123456789/24140
Назва: Конкурентні переваги як один з критеріїв трансформації конкурентного потенціалу суб’єктів туристичної індустрії
Автори: Єрко, Ірина Володимирівна
Приналежність: Волинський національний університет імені Лесі Українки, географічний факультет, доцент кафедри туризму та готельного господарства, кандидат географічних наук, доцент
Бібліографічний опис: Єрко, І. В. (2023). Конкурентні переваги як один з критеріїв трансформації конкурентного потенціалу суб’єктів туристичної індустрії. Підприємництво і торгівля, (38), 29-36. DOI : https://doi.org/10.32782/2522-1256-2023-38-04
Журнал/збірник: Підприємництво і торгівля
Випуск/№ : 38
Дата публікації: жов-2023
Дата внесення: 20-тра-2024
Країна (код): UA
Ідентифікатор ORCID: https://orcid.org/0000-0002-5395-7557
DOI: https://doi.org/10.32782/2522-1256-2023-38-04
УДК: 338.486.2:005.332.4
Теми: конкурентний потенціал
туристична індустрія
конкурентні переваги
туристична інфраструктура
Діапазон сторінок: 29-36
Короткий огляд (реферат): У статті розглянуто конкурентні переваги як один із критеріїв трансформа-ції конкурентного потенціалу суб’єктів туристичної індустрії. Проведено огляд літератури щодо дослідження критеріїв трансформації конкурентного потенціалу суб’єктів туристич-ної індустрії. Цілі статті полягають у дослідженні еволюції поглядів конкурентних переваг як одного з критеріїв трансформації конкурентного потенціалу суб’єктів туристичної індустрії. В результаті проведених досліджень зроблено висновок про панування підходу до розгляду конкурентних переваг туристичної індустрії із поділом їх на внутрішні та зовніш-ні. Охарактеризовано структурні складові потенційних можливостей (здатності) суб’єктів туристичної індустрії, а саме здатність ефективно використовувати потенціал терито-рії; здатність виробляти конкурентоспроможний продукт; здатність суб’єкта туристич-ної індустрії задовольняти потреби ринку. Виділено елементи туристичної інфраструктури: колективні засоби розміщення (готелі, кемпінги, оздоровчі заклади, санаторно-курортні за-клади, мотелі, кемпінги, заклади відпочинку тощо); заклади громадського харчування (кафе, бари, ресторани); підприємства транспортно-комунікаційної мережі; підприємства торго-вельної мережі. Встановлено, що в основі трансформованого конкурентного потенціалу ле-жить принципово нова концепт-система туристичної індустрія, яка побудована на глибин-ному переході від одного стану розвитку туристичної індустрії до кардинально іншого, який характеризується сертифікацією та стандартизацією якості туристичних продуктів/по-слуг відповідно до національних та міжнародних стандартів; розробкою антикризових про-грам розвитку туристичної індустрії зважаючи на воєнний стан в країні та у повоєнний пе-ріод; формуванням розвиненого конкурентного середовища суб’єктів туристичної індустрії; дотриманням кодексу правил у наданні туристичних послуг; розвитком нових видів туризму у повоєнний період; розвитком туристичної індустрії відповідно до потреб ринку (формування нового «пакету» туристичних послуг у повоєнний період); формуванням туристичної прива-бливості як «візитівки» дестинації.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://evnuir.vnu.edu.ua/handle/123456789/24140
Перелік літератури: 1. Савіцька О. П., Новоставська О. І., Савіцька Н. В. Формування конкурентного потен-ціалу туристичних підприємств в умовах ста-лого розвитку. Науковий вісник НЛТУ України. 2015. Вип. 25.9. URL: https://nv.nltu.edu.ua/Archive/2015/25_9/27.pdf
2. Підгірна В. Н., Паламарюк М. Ю., Бойчук Н. А. Менеджмент конкурентних переваг ринку туристичних послуг Укра-їни. Економічний простір. 2021. № 174. URL: http://srd.pgasa.dp.ua:8080/bitstream/123456789/7970/1/Pidgirna.pdf
3. Трегубов О. С. Особливості конкуренції в туризмі. Економiка i органiзацiя управлiння. 2016. № 2 (22). URL: http://dspace.wunu.edu.ua/ bitstream
4. Чорненька Н. В. Організація туристичної індустрії. Навчальний посібник. Київ : Атіка, 2006. 264 с. URL: https://tourism-book.com/pbooks/book-39/ua/
5. Газуда С., Андріанова В., Салдан Т. Конкурентні переваги регіонального розви-тку сфери туризму. Глобальні та національні проблеми економіки. Випуск 14. 2016. URL: http://global-national.in.ua/archive/14-2016/22.pdf
6. Кирилов Ю. Є., Грановська В. Г., Алє-щенко Л. О. Формування конкурентних пере-ваг суб’єктів туристичної галузі. Економіка АПК. 2020. № 5.С. 45.
7. Васильчак С. В., Семак С. С. Формування конкурентоспроможності туристичних підпри-ємств у контексті забезпечення економічної безпеки. Економічний вісник Донбасу. 2014. № 3.С. 61–64.
8. Грабовенська С. П. Конкурентоспро-можність територіальних ринків туристич-них послуг в Україні: дис. канд. екон. наук: 08.00.03. Львів, 2017. 222 с.
9. Доценко М. С. Інновації в туризмі Укра-їни. Сучасні тенденції розвитку туризму. Миколаїв: ВП «МФ КНУКІМ», 2015. URL: http://libs.mfknukim.mk.ua/bitstream/123456789/ 556/1/%D0%94%D0%BE%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%BA%D0%BE-31-34.pdf
10. Гаврилюк С. П. Конкурентоспромож-ність підприємств у сфері туристичного біз-несу : навч. посібник. Київ : Київ. нац. торг.-екон. ун-т. 2006. 180 с.
11. Білоус С. В., Красько А. Б., Безручко Л. С. Підвищення конкурентних переваг готельно-ресторанних та туристичних підприємства за допомогою методів менеджменту. Економіка та суспільство. 2021. Випуск № 23. URL: https://economyandsociety.in.ua/index.php/journal/ article/view/162/156
12. Любива Ю. О. Шляхи підвищення конкурентних переваг України на світовому ринку туристичних послуг. Суми, 2022. URL: https://essuir.sumdu.edu.ua/bitstream-download/ 123456789/88010/1/Liubiva_bac_rob.pdf
13. Пурська І. Організаційно-економіч-ний механізм створення конкурентних пере-ваг туристичних підприємств. Вісник Львів-ського ун-ту. Серія Економіка.2011. Випуск 45.С. 268–274. URL: http://publications.lnu.edu.ua/bulletins/index.php/economics/article/viewFile/6929/6937.
14. Бошота Н. В., Папп В. В. Туристична інфраструктура та її роль у розвитку туризму в регіоні. Науковий вісник Ужгородського універ-ситету. Серія Економіка.2017. Випуск 2 (50). URL: http://visnyk-ekon.uzhnu.edu.ua/article/ view/136726
15. Поколодна М. М., Писарева І. В.Розвиток туристської інфраструктури: регі-ональний аспект. Інфраструктура ринку. 2019. Випуск 28. URL: http://market-infr.od.ua/journals/2019/28_2019_ukr/33.pdf
16. Білозубенко В. С., Корнєєв М. В., Горб К. М. Розвиток туристичної інфраструк-тури країни в умовах глобалізації туризму. URL: http://www.economy.nayka.com.ua/pdf/10_2018/9.pdf
17. Лужанська Т. Ю., Качов Р. Р. Організа-ція туристичної інфраструктури Карпатського туристичного району. Науковий вісник Мука-чівського державного університету. 2014. № 17(12). URL: http://dspace-s.msu.edu.ua:8080/ bitstream/123456789/3031/1/n17-67-75.pdf
Тип вмісту: Article
Розташовується у зібраннях:Наукові роботи (FGEO)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
2522-1256-2023-38-04.pdf374,14 kBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.