Please use this identifier to cite or link to this item: https://evnuir.vnu.edu.ua/handle/123456789/24132
Title: Методи аналізу та оцінки конкурентного потенціалу суб’єктів туристичної індустрії
Authors: Єрко, Ірина Володимирівна
Affiliation: Волинський національний університет імені Лесі Українки, доцент кафедри туризму та готельного господарства географічного факультету, кандидат географічних наук
Bibliographic description (Ukraine): Єрко, І. (2024). Методи аналізу та оцінки конкурентного потенціалу суб’єктів туристичної індустрії. Via Economica, (4), 78-86. DOI : https://doi.org/10.32782/2786-8559/2024-4-11.
Journal/Collection: Via Economica
Issue: 4
Issue Date: 2024
Date of entry: 16-May-2024
Country (code): UA
ORCID Id: https://orcid.org/0000-0002-5395-7557
DOI: https://doi.org/10.32782/2786-8559/2024-4-11
UDC: 338.483:005.332.4
Keywords: туризм
туристична індустрія
суб’єкти туристичної індустрії
трансформація
конкурентний потенціал
методичний підхід
Page range: 78-86
Abstract: У статті зроблено огляд методів для аналізу та оцінки конкурентного потенціалу суб’єктів туристичної індустрії. Метою статті є дослідження методів аналізу та оцінки конкурентного потенціалу суб’єктів туристичної індустрії. Основними завданнями статті є аналіз методів до оцінки конкурентного потенціалу суб’єктів господарювання та оцінки розвитку туристичної індустрії. Досліджено методи оцінки конкурентного потенціалу суб'єктів господарювання відомих фахівців та науковців, а саме: Брича В., Галич Н., Забуранна Л. В., Кулік А. В., Бутко М. П., Савіцької О. П., Савіцької Н. В., Гаврилюк С. П., Биби В. В., Теницької Н. Б., Білизни А. Р., Портер М., Бочан І. О. Розглянуто різні аспекти методів оцінки розвитку туристичної індустрії фахівцями та науковцями, а саме: Мазаракі А. А., Лебедєва І. В., Заячковської Г., Бутко М. П., Савіцької О., Гедіна М., Коркуни О. І., Марценюк Л. М. та Юхновської Ю. О. Як видно, науковці пропонують поетапність проведення аналітичних досліджень, що є важливим з позиції проведення комплексного та системного оцінювання конкурентного потенціалу суб’єктів туристичної індустрії. Важливим є визначення мети та завдань оцінювання, вибір суб’єкта та об’єкта оцінювання, визначення напрямів та системи показників (критеріїв) оцінки, підприємств-конкурентів, розрахунок інтегрального показника конкурентного потенціалу, визначення рангу (місця) суб’єкта туристичної індустрії у загальному рейтингу. В цілому, різноманіття методичних підходів у дослідженні методів аналізу та оцінки конкурентного потенціалу суб'єктів туристичної індустрії вказує на необхідність комбінування різних методів для отримання комплексної та об'єктивної оцінки, базуючись на сучасних концепціях управління та оптимізації ресурсів, необхідністю врахування різних аспектів, таких як варіація попиту, лояльність клієнтів та інтегрованим підходом для отримання комплексного розуміння ситуації. Дане дослідження є важливим з позиції розробки авторського підходу до методики аналізу та оцінки конкурентного потенціалу суб’єктів туристичної індустрії.
URI: https://evnuir.vnu.edu.ua/handle/123456789/24132
URL for reference material: https://doi.org/10.32782/2524-0072/ 2018-19-43
References (Ukraine): 1. Брич В., Галич Н. Сталий розвиток туристичної індустрії: екологічний та статистичний вимір. Економічний аналіз. 2020. Том 30. № 4.
2. Забуранна Л. В., Кулік А. В. Конкурентостійкість підприємств сільського зеленого туризму: теорія, механізм формування та управління. Київ : Центр учбової літератури, 2018. 292 с.
3. Бутко М. Інвестиційні аспекти підвищення конкурентоспроможності економіки. Економіка України. 2004. № 4. С.40–45.
4. Биба В.В., Теницька Н.Б., Білизна А.Р. Оцінка конкурентних переваг розвитку підприємництва у сфері туризму на основі SWOT-аналізу. Економіка і Суспільство. 2019. Випуск 18. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/ 2018-19-43 (дата звернення: 29.01.2024).
5. Гаврилюк С.П. Конкурентоспроможність підприємств на ринку туристичних послуг : авторереф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. екон. наук : спец. 08.06.02 «Підприємництво, менеджмент та маркетинг». Київ, 2001.
6. Портер М.Е. Стратегія конкуренції. Київ : Основи, 2008. 390 с.
7. Гаврилюк С.П. Конкурентоспроможність підприємств у сфері туристичного бізнесу. Київ : Київ. нац. торг.- екон. ун-т, 2006. 180 с.
8. Шляхи забезпечення конкурентоспроможності туристичного бізнесу в умовах глобалізації : монографія / за заг. ред. д-ра екон. наук, проф. І.О. Бочана. Львів : Галицька Видавнича Спілка, 2020. 236 с.
9. Мазаракі А.А. Детермінанти розвитку туризму. Туризм XXI століття: глобальні виклики та цивілізаційні цінності : матеріали Міжнар. наук. практ. конф. (Пряшів, 10-11 квіт. 2019 р.). Київ : Київ. нац. торг. екон. ун-т, 2019. С. 76.
10. European Tourism Indicators System for sustainable destination management. URL: https://single-market-economy. ec.europa.eu/sectors/tourism/eu-funding-and-businesses/funded-projects/sustainable/indicators_en (дата звернення: 29.01.2024).
11. The European Union:The European Tourism Indicator System :ETIS toolkit for sustainable destination management. Luxembourg : Publications Office of the European Union, 2016. Р. 10. URL: http://ec.europa.eu/growth/sectors /tourism/ offer/sustainable/indicators/index_en.htm (дата звернення: 29.01.2024).
12. Лебедєв І. В. Сталий розвиток туризму: досвід Європейського Союзу і завдання для України. Вісник соціальноекономічних досліджень. Одеса : Одеський національний економічний університет, 2018. № 3 (67). С. 162–173. URL: https://doi.org/10.33987/vsed.3(67).2018.162-173 (дата звернення: 29.01.2024).
13. Країни та території-лідери за Індексом розвитку подорожей і туризму (TTDI) у 2021 році. URL: https://www.statista.com/statistics/186639/best-ranked-countries-in-the-travel-and-tourism-competetivenessindex/ (дата звернення: 29.01.2024).
14. Заячковська Г. Індекс конкурентоспроможності України у сфері подорожей і туризму. Економічний аналіз. 2010. Вип. 7. С. 407–410. URL: http://dspace.tneu.edu.ua/handle/316497/13630 (дата звернення: 29.01.2024).
15. Аналітика: Національний інститут стратегічних досліджень. Регіональний філіал у Львові. URL: httр://niss.lviv.ua/analytics/78/htm (дата звернення: 29.01.2024).
16. Савіцька О. Стратегія розвитку туристичної індустрії в Україні: регіональні аспекти. Вісник Нац. ун-ту «Львів. політехніка». 2013. № 754. С. 69. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/VNULPP_2013_754_12 (дата звернення: 29.01.2024).
17. Гедін М. Методичні засади оцінки туристичного потенціалу України в контексті євроінтеграції. Вісник КНЛУ. Серія : Історія, економіка, філософія. 2021. Випуск 26. DOI: https://doi.org/10.32589/2412-9321.26.2021.2699 31 (дата звернення: 29.01.2024).
18. Коркуна О.І. Методичні засади оцінювання потенціалу розвитку туристичнорекреаційної сфери в економіці регіонів. Науковий вісник Мукачівського державного університету. Серія : Економіка. 2020. № 1(13). С. 153.
19. Марценюк Л.В. Проблеми та перспективи розвитку туризму в Україні. Економічний вісник. Секція : Економічна теорія. 2015. № 3. С. 78.
20. Поступна О.В. Туристські ресурси України: конспект лекцій. Для здобувачів вищої освіти, які навчаються за спеціальністю 242 «Туризм» за усіма формами навчання. Харків : НУЦЗУ, 2020. 209 с.
21. Самодай В., Левковська Ж. Характерні особливості туристичного потенціалу України. Економіка та суспільство. 2023. № 53. URL: https://economyandsociety.in.ua/index.php/journal/article/view/2641 (дата звернення: 29.01.2024).
22. Окландер М.А. Проблеми формування маркетингової системи країни. Київ : Наукова думка, 2002. 167 с.
23. Юхновська Ю.О. Дослідження потенціалу туристичної галузі конкурентоздатних регіонів України. Держава та регіони. Серія : Економіка та підприємництво. 2019. № 5 (110). URL: http://www.econom.stateandregions. zp.ua/journal/2019/5_2019/14.pdf (дата звернення: 29.01.2024).
24. Полковниченко С.О., Мурай А.О. Оцінка конкурентоспроможності України на європейському ринку туристичних послуг. Електронне наукове фахове видання «Ефективна економіка». 2018. № 12. С. 33–38. DOI: https://doi.org/10.32702/2307-2105-2018.12.112 (дата звернення: 29.01.2024)
Content type: Article
Appears in Collections:Наукові роботи (FGEO)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
2786-8559/2024-4-11.pdf413,62 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.