Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://evnuir.vnu.edu.ua/handle/123456789/24000
Назва: Птахи урбанізованих ландшафтів та їх вивчення у шкільному курсі біології
Автори: Мариняк, Анастасія Сергіївна
Приналежність: кафедра зоології
014 - cередня освіта (біологія та здоров’я людини)
Бібліографічний опис: Мариняк А. С. Птахи урбанізованих ландшафтів та їх вивчення у шкільному курсі біології : робота на здобуття кваліфікаційного ступеня магістра : спец. 014 - середня освіта (біологія та здоров’я людини) / наук. керівник М. Г. Білецька ; Волинський національний університет імені Лесі Українки. Луцьк, 2023. 60 с.
Дата публікації: 2023
Дата внесення: 2-кві-2024
Видавництво: Волинський національний університет імені Лесі Українки
Науковий керівник: Білецька, Марія Григорівна
Теми: шкільний курс біології
біорізноманіття
птахи урбанізованих ландшафтів
Центральний парк культури і відпочинку міста Луцька
Короткий огляд (реферат): Робота присвячена дослідженню птахів урбанізованих ландшафтів та їх вивченню у шкільному курсі біології. Проведено аналіз шкільної програми з біології, підручників 5, 7, 10-11 класів та методичної літератури, встановлено зміст та об'єм матеріалу по птахах у різних розділах біології. Факультативні заняття з біології провели у формі виконання дослідницького проєкту по вивченню птахів Центрального парку культури і відпочинку міста Луцька. У ході дослідження встановлено біорізноманіття птахів парку, проведено спостереження за особливостями їх гніздування. На території дослідження встановлено, що фауна птахів у Центральному парку культури і відпочинку міста Луцька налічує 70 видів із 12 рядів. Водоплавні і навколоводні птахи парку – 9 видів із 6 рядів, домінуючим видом є крижень; фауна дуплогніздних птахів представлена 12 видами із рядів – Дятлоподібні (4 видів) і Горобцеподібні (8 видів); кроногніздні птахи – 30 видів, з яких найчисельнішими є припутень, чикотень, грак, сорока; 19 видів – це чагарникові, наземногніздові та птахи, які влаштовують гнізда у спорудах. Розроблено урок-вікторину на тему: «Біорізноманіття птахів та їх адаптації до різних екологічних умов». Установлено, що використання дослідницьких проєктів посилює пізнавальний інтерес учнів, сприяє формуванню мотиваційної сфери та формує у дітей практичні навички. Зроблено певний внесок у формування ключових і предметних компетентностей учнів.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://evnuir.vnu.edu.ua/handle/123456789/24000
Тип вмісту: Master Thesis
Розташовується у зібраннях:FB_KR (2023)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
maryniak_2023.pdf1,54 MBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.