Please use this identifier to cite or link to this item: https://evnuir.vnu.edu.ua/handle/123456789/23970
Title: Біоекологічні особливості каштанової мінуючої молі (Cameraria ohridella Deschka & Dimic) – інвазивного шкідника зелених насаджень міста Луцька
Authors: Сосницька, Анна Святославівна
Affiliation: кафедра зоології
091 біологія
Bibliographic description (Ukraine): Сосницька А. С. Біоекологічні особливості каштанової мінуючої молі (Cameraria ohridella Deschka & Dimic) – інвазивного шкідника зелених насаджень міста Луцька : работа на здобуття кваліфікаційного ступеня магістра : спец. 091 - біологія / наук. керівник О. П. Зінченко ; Волинський національний університет імені Лесі Українки. Луцьк, 2023. 84 с.
Issue Date: 2023
Date of entry: 1-Apr-2024
Publisher: Волинський національний університет імені Лесі Українки
Supervisor: Зінченко, Олександр Павлович
Keywords: каштанова мінуюча міль
кінський каштан звичайний
міна
інвазія
фітофаг
фенологія
Abstract: Наукова робота присвячена вивченню біоекологічних особливостей каштанової мінуючої молі (Cameraria ohridella Deschka & Dimic) в контексті міста Луцька. За останні десятиліття цей вид став інвазивним шкідником, що значно впливає на зелені насадження міста та ставить під загрозу стан каштанових дерев. Даний фітофаг характеризується високим життєвим потенціалом та інтенсивним утворенням мін на листках, що призводить до зменшення фотосинтетичної поверхні, зміни кольору листя та його всихання. Відсутність природних ворогів, наявність достатньої кількості кормової бази, сприятливі умови для розмноження та розвитку сприяли поширенню даного шкідника на всій території України. У роботі проаналізовано біоекологічні особливості, фенологія каштанової мінуючої молі (Cameraria ohridella Deschka & Dimic), розраховані суми ефективних температур, і тривалість життєвого циклу кожної з 4-х поколінь молі та визначено ступінь ушкодження листкової пластини гіркокаштана звичайного. У контексті Луцька досліджуються особливості розповсюдження молі, її взаємодія з міським середовищем та наслідки для екосистеми міста. Враховуються фактори, що сприяють інвазії каштанової мінуючої молі та зокрема вплив антропогенних чинників. Отримані результати та висновки роботи можуть служити основою для розробки ефективних стратегій охорони та управління екосистемою міста, а також допомогти в уникненні подальшого руйнівного впливу каштанової мінуючої молі на міську флору та фауну.
URI: https://evnuir.vnu.edu.ua/handle/123456789/23970
Content type: Master Thesis
Appears in Collections:FB_KR (2023)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
sosnytska_2023.pdf3,38 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.