Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://evnuir.vnu.edu.ua/handle/123456789/23956
Назва: Експериментальне вивчення коливань на прикладі механічних маятникових систем
Автори: Чикалюк, Роман Анатолійович
Приналежність: Кафедра експериментальної фізики, інформаційних та освітніх технологій
014 – Середня освіта (Фізика)
Бібліографічний опис: Чикалюк Р. А. Експериментальне вивчення коливань на прикладі механічних маятникових систем : робота на здобуття кваліфікаційного ступеня магістра : спец. 014 – Середня освіта (Фізика) / наук.кер. Г. П. Шаварова ; Волинський національний університет імені Лесі Українки. Луцьк , 2023. 58 с.
Дата публікації: 2023
Дата внесення: 1-кві-2024
Видавництво: Волинський національний університет імені Лесі Українки
Науковий керівник: Шаварова, Ганна Петрівна
Теми: коливання
Короткий огляд (реферат): Маятник є одним із найдавніших фізичних приладів. За допомогою крутильних маятників було відкрито закони гравітаційної та електричної взаємодії, виміряно тиск світла, виконано безліч інших фізичних експериментів. Останнім часом реалізована низка експериментів для виявлення гравітаційних хвиль. У проєкті LIGO інтерференційним методом вимірювалось зміщення пробних мас, підвішених на стальних струнах у вакуумних камерах. Спеціальне обладнання захищало такий «маятник» від будь-яких вібрацій, у т.ч. сейсмічних, та теплових деформацій. Джерелом збурень, яке не можна усунути у механічних маятникових системах, залишається хаотичний тепловий рух молекул у нитці підвісу і підвішеному тілі. Проте амплітуду коливань, викликаних тепловим рухом, можна зменшити, збільшуючи добротність маятника. Таким чином, маятник був і залишається важливим науковим інструментом для вивчення не тільки окремих фізичних процесів, але і фундаментальних властивостей матерії. З іншого боку, за допомогою маятників можна продемонструвати і дослідити різні види коливань: з одним, двома чи кількома ступенями вільності; лінійні і нелінійні; консервативні і дисипативні. До того ж рух різних видів маятників, наприклад подвійного маятника, хвильового маятника – видовищний і часто несподіваний, що спонукає учнів вивчати і пояснювати його, і викликає інтерес до фізики в цілому.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://evnuir.vnu.edu.ua/handle/123456789/23956
Тип вмісту: Master Thesis
Розташовується у зібраннях:FTI_KR (2023)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Chukaluk_23.pdf1,74 MBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.