Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://evnuir.vnu.edu.ua/handle/123456789/23889
Назва: Водні та прибережно-водні рослини свого краю та їх вивчення в шкільному курсі біології
Автори: Дзеник, Ірина Василівна
Приналежність: Кафедра ботаніки і методики викладання природничих наук
014 Середня освіта (біологія та здоров’я людини)
Бібліографічний опис: Дзеник І. В. Водні та прибережно-водні рослини свого краю та їх вивчення в шкільному курсі біології : робота на здобуття кваліфікаційного ступеня магістра : спец. 014 - середня освіта (біологія та здоров’я людини) / наук. керівник Л. О. Коцун ; Волинський національний університет імені Лесі Українки. Луцьк, 2023. 56 с.
Дата публікації: 2023
Дата внесення: 26-бер-2024
Видавництво: Волинський національний університет імені Лесі Українки
Науковий керівник: Коцун, Лариса Олександрівна
Теми: прибережно-водні рослини
водні рослини
творчі завдання
сучасні педагогічні технології
Короткий огляд (реферат): В результаті проведеного наукового дослідження з'ясовано зростання 44 видів водних та прибережно-водних видів рослин річки Західний Буг. які належать до 2 відділів 21 родини та 35 родів. Найчнсленнішим за кількістю родин, родів, видів є клас Liliopsida: 12 родин, 22 роди та 27 видів. Найбагатниши є родини Сурегасеае (7 видів), Роасеае та Salicaceae (по 5 видів). Аналіз біоморф водних та прибережно-водних макрофітів засвідчив, що найчисленнішими є групи охгогідрофітів (31,8%) та улігінозофітів (22,7%). В екологічному спектрі переважають гідрофіти (52,3%) та геліосциофіти (40.1%). Виявлено регіонально рідкісні види рослин: Nymphaea alba (L.), N.candida J. et C. Presl. Серед угруповань, занесених до Зеленої книги України, на території дослідження виявлені угруповання латаття сніжно-білого - Nymphaeeta candidate, латаття білого - Nymphaeeta albae та глечиків жовтих Nuphar lutea. Відповідно до пріоритетів Нової української школи результати наукових досліджень можуть бути використані для формування на краєзнавчій основі ботанічних знань учнів і сприяють ефективній реалізації двох ключових компетентностей: природничої та екологічної засобами сучасних педагогічних технологій, зокрема практнко-орієнтованих творчих завдань та для організації програмних фенологічних спостережень учнів. На основі отриманих результатів наукового дослідження відповідно до дидактичних вимог нами розроблено систему творчих завдань з біології, визначено компоненти компетентності, що формуються в учнів в процесі їх реалізації.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://evnuir.vnu.edu.ua/handle/123456789/23889
Тип вмісту: Master Thesis
Розташовується у зібраннях:FB_KR (2023)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
dzenyk_2023.pdf2,28 MBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.