Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://evnuir.vnu.edu.ua/handle/123456789/23866
Назва: Параметри крові осіб з ризиком розвитку гестаційного діабету
Автори: Хома, Cофія Євгенівна
Приналежність: кафедра фізіології людини і тварин
091 біологія
Бібліографічний опис: Хома C. Є. Параметри крові осіб з ризиком розвитку гестаційного діабету : робота на здобуття кваліфікаційного ступеня магістра : спец. 091 – біологія / наук. керівник Т. Ф. Поручинська ; Волинський національний університет імені Лесі Українки. Луцьк, 2023. 71 с.
Дата публікації: 2023
Дата внесення: 25-бер-2024
Видавництво: Волинський національний університет імені Лесі Українки
Науковий керівник: Поручинська, Тетяна Федорівна
Теми: гестаційний діабет
вагітність
глюкозатолерантний тест
дослідження параметрів крові
Короткий огляд (реферат): Актуальність дослідження параметрів крові осіб з ризиком розвитку гестаційного діабету полягає в тому, що нині чітко простежується тенденція до збільшення кількості вагітних, хворих на цукровий діабет. За статистичними даними, кількість пологів у жінок з цукровим діабетом щороку зростає. Проблема цукрового діабету та вагітності перебуває в центрі уваги лікарів, оскільки ця патологія пов'язана з величезною кількістю акушерських ускладнень, високою перинатальною смертністю та несприятливими наслідками для здоров'я матері та дитини. Чим краще компенсований діабет і раніше розпочате лікування, тим менший ризик розвитку ускладнень цукрового діабету під час вагітності. Дослідження було проведено серед 30 жінок репродуктивного віку з одноплідною вагітністю, які були зареєстровані у період з червня по вересень 2023 року. Досліджувані параметри крові включали кількість клітин крові (еритроцитів, тромбоцитів, лейкоцитів, включаючи нейтрофіли і лімфоцити) і концентрацію гемоглобіну. Також визначали рівень глюкози в крові натще та робили глюкозатолерантний тест. Отримані результати опрацьовували методами варіаційної статистики. У результаті дослідження було встановлено, що гематологічні параметри високого рівня (гемоглобін, еритроцити, лейкоцити, тромбоцити, нейтрофіли, співвідношення нейтрофілів і лімфоцитів) у першому триместрі вагітності пов’язані з підвищеним ризиком гестаційного діабету. Зокрема підвищена концентрація гемоглобіну і кількість тромбоцитів, а також підвищена кількість лімфоцитів можуть бути використані як потенційні біомаркери для ідентифікації ізольованої гіперглікемії після навантаження та гестаційного діабету з гіперглікемією натщесерце відповідно. Поєднання підвищених гематологічних параметрів у першому триместрі з клінічними факторами ризику або лабораторними показниками може якомога раніше виявити жінок із вищим ризиком.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://evnuir.vnu.edu.ua/handle/123456789/23866
Тип вмісту: Master Thesis
Розташовується у зібраннях:FB_KR (2023)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
khoma_2023.pdf820,81 kBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.