Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://evnuir.vnu.edu.ua/handle/123456789/23862
Назва: Вікові особливості біохімічних показників крові в осіб із дисфункцією щитоподібної залози
Автори: Михайлюк, Євгена Олегівна
Приналежність: кафедра фізіології людини і тварин
091 біологія
Бібліографічний опис: Михайлюк Є. О. Вікові особливості біохімічних показників крові в осіб із дисфункцією щитоподібної залози : робота на здобуття кваліфікаційного ступеня магістра : спец. 091 – біологія / наук. керівник О. В. Коржик ; Волинський національний університет імені Лесі Українки. Луцьк, 2023. 87 с.
Дата публікації: 2023
Дата внесення: 25-бер-2024
Видавництво: Волинський національний університет імені Лесі Українки
Науковий керівник: Коржик, Ольга Василівна
Теми: чоловіки
жінки
вік
тиреотропний гормон
тироксин вільний
трийодтиронін вільний
антитіла до тиреопероксидази
дисфункції щитоподібної залози
Короткий огляд (реферат): Метою роботи є дослідження вікових та статевих особливостей біохімічних показників крові в осіб із дисфункцією щитоподібної залози. Встановлено переважання частки жінок (83%) із дисфункцією щитоподібної залози. Похилий вік обстежуваних можна вважати сенситивним періодом збільшення кількості осіб із порушеннями функції ендокринної залози. Для групи осіб жіночої статі нами зафіксовано значні вікові коливання чисельності із максимумом у похилому віці (61-75 років), тоді як кількість випадків захворювання в з-поміж чоловіків не залежала від віку. Методом імунохімілюмінесцентного аналізу на основі рівня тиреотропного гормону (ТТГ), трийодтироніну вільного (Т3вільний), тироксину вільного (Т4вільний) у 32 % пацієнтів встановлено субклінічний гіпотиреоз, у 40 % обстежуваних – маніфестний гіпотиреоз, у 17 % чоловіків та жінок зафіксовано субклінічний тиреотоксикоз та у 11 % осіб діагностовано маніфестний тиреотоксикоз. Разом з тим, у ході лабораторної діагностики захворювань щитоподібної залози 52 % пацієнтів характеризувалися підвищеними рівнями антитіл до тиреопероксидази (АТ до ТПО). Проте варто зазначити той факт, що в 48% обстежуваних виявлення АТ до ТПО не проводили. Встановлено достовірно більший вміст ТТГ у крові пацієнтів старечого віку, порівняно з молодими обстежуваними. Аналіз отриманих результатів дозволив встановити зменшення концентрації трийодтироніну вільного (Т3вільний) в крові пацієнтів 45-60 років із подальшим віковим підвищенням значень показника у 76-90 років. Обстежувані молодого віку характеризувалися найвищим рівнем вмісту тироксину вільного (Т4вільний) у крові з-поміж усіх дослідницьких вікових груп. Встановлено статистично достовірно вищу концентрацію антитіл до тиреопероксидази в осіб молодого віку, порівняно із пацієнтами похилого віку. Жінки характеризувалися вищою концентрацією у крові ТТГ та Т3вільний. Тоді як у чоловіків виявлено вищий рівень вмісту Т4вільний та концентрацію антитіл до тиреопероксидази.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://evnuir.vnu.edu.ua/handle/123456789/23862
Тип вмісту: Master Thesis
Розташовується у зібраннях:FB_KR (2023)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
mykhailiuk_2023.pdf953,56 kBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.