Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://evnuir.vnu.edu.ua/handle/123456789/23858
Назва: Залежність стану коронарних судин від вмісту ліпідів у крові людини
Автори: Демчук, Вероніка
Приналежність: кафедра фізіології людини і тварин
091 біологія
Бібліографічний опис: Демчук В. Залежність стану коронарних судин від вмісту ліпідів у крові людини / робота на здобуття кваліфікаційного ступеня магістра : спец. 091 – біологія / наук. керівник О. П. Мотузюк; Волинський національний університет імені Лесі Українки. Луцьк, 2023. 70 с.
Дата публікації: 2023
Дата внесення: 25-бер-2024
Видавництво: Волинський національний університет імені Лесі Українки
Науковий керівник: Мотузюк, Олександр Петрович
Теми: коронарні судини
бета-ліпопротеїди крові
загальний холестерин
селективна коронарографія
Короткий огляд (реферат): Одним з найбільш значущих чинників, що впливають на ймовірність розвитку інфаркту міокарда, є високий рівень холестерину в крові, в результаті чого може закупорюватися просвіт судин, які живлять серце артерій. Таким чином, підвищення рівня холестерину крові пов'язане зі зростанням ризику розвитку ішемічної хвороби серця та її основних проявів - стенокардії, інфаркту міокарда. Проте вплив цього фактора не є самостійним. Відомо, що бета-ліпопротеїни беруть участь у транспорті та обміні загального холестерину. Мета дослідження полягала у виявленні взаємозв’язку між рівнем загального холестерину та бета-ліпопротеїдів крові та ступенем ураження коронарних артерій. Коронарографію проводили пацієнтам у відділенні інтервенційної кардіології Тернопільської обласної клінічної лікарні за 2022 рік. Всього дослідженням були охоплені 221 пацієнтів. Хворі були розподілені на три групи: пацієнти без ураження; пацієнти з односудинниим ураженням; та пацієнти з багатосудинним ураженням. Всім хворим проводилася селективна коронарографія за методикою Judkiens (1967) на рентгенівському ангіографічному апараті Toshiba. Кількість уражених судин визначався лікарем спеціалістом за допомогою програмного забезпечення ангіограму. Всім хворим визначався рівень ЗХ ферментативним методом [4] на апараті Humalazer 3000 фірми Human та бета –ліпопротеїдів по методу Бернштейна в стаціонарі відділення інтервенційної кардіології Волинської обласної клінічної лікарні. Статистична обробка здійснювалася з використанням Statgrafics centurion. Визначалися загальні статистичні характеристики вибірки в тому числі окремо по групах досліджуваних – середнє, медіана, довірчі інтервали, персентилі, асиметричність та ексцес. Проводилось порівняння кореляційних функцій (між показниками вмісту ліпідів і бета-ліпопротеїдів) між групами обстежуваних, оцінювалась статистично достовірні відмінності між групами за допомогою дисперсійного, дискримінантного аналізу та методу нейронних сіток. За даними дисперсійного та дискримінантного аналізу, а також за даними аналізу з використанням нейронних сіток, не було встановлено достовірних відмінностей між групами обстежених за показниками вмісту холестерину та бета-ліпопротеїдів. Використання кореляційного аналізу показало, що за характером залежностей між вмістом холестерину і ліпідів, групи з односудинним ураженням і без ураження статистично достовірно відрізняються від групи з багатосудинним ураженням. Відмінність між кореляційними функціями вмісту холестерину і бета-ліпопротеїдів по групах досліджуваних із різною кількістю судинних уражень серця дозволяє говорити про відмінності транспортної функції бета-ліпопротеїдів.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://evnuir.vnu.edu.ua/handle/123456789/23858
Тип вмісту: Master Thesis
Розташовується у зібраннях:FB_KR (2023)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
demchuk_2023.pdf653,84 kBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.