Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://evnuir.vnu.edu.ua/handle/123456789/23750
Назва: Філософсько-релігійні мотиви в творчості Адама Асника
Автори: Шегедин, Оксана Богданівна
Приналежність: кафедра полоністики і перекладу
035 філологія
Бібліографічний опис: Шегедин О. Б. Філософсько-релігійні мотиви в творчості Адама Асника : робота на здобуття кваліфікаційного ступеня магістра : спец. 035 філологія / наук. кер. О. А. Вишневська ; Волинський національний університет імені Лесі Українки. Луцьк, 2023. 96 с.
Дата публікації: 2023
Дата внесення: 7-бер-2024
Видавництво: Волинський національний університет імені Лесі Українки
Країна (код): UA
Науковий керівник: Вишневська, Оксана Антонівна
Теми: позитивізм
поезія «непоетичних часів»
месіанізм
сонети
Адам Асник
Короткий огляд (реферат): Магістерська робота присвячена дослідженню філософсько-релігійних мотивів в творчості Адама Асника. Зокрема, шляхом описового методу, культурно-історичного та рецептивного аналізу літературного напрямку та творчості поета Адама Асника, було охарактеризовано світоглядні та філософські засади європейського позитивізму та з’ясовано особливості польської позитивістської літератури. Особлива увага у роботі присвячена Адаму Аснику – відомому польському письменнику. Рання лірика Адама Асника пройнята смутком, викликаним поразкою визвольного руху. В творах пізнішого часу автор засуджував загарбницькі війни, висловлював віру в соціальний прогрес. Розвивав жанри громадянської, філософської, інтимної і пейзажної лірики. У роботі проаналізовано вірші Адама Асника релігійного та філософського змісту, а саме: «Do młodych», «Pan Jezus chodzi po świecie», «Pod stopy krzyża», «Julian Apostata», «Kamień», «Miejmy nadzieję!», цикл сонетів «Nad głębiami». У роботі проаналізовано релігійні мотиви в творчості Адама Асника. Позитивістська віра в силу молодого покоління Адама Асника, виражена у вірші «Do młodych». Вірш є духовним маніфестом митця і містить релігійний відтінок. Автор закликає молодих шукати правду, що веде до Бога, відкидаючи помилкові ідеї та легенди. Поет нагадує про те, що кожна епоха має свої цілі, але знання та мудрість повинні передаватися з покоління до покоління. Адам Асник закликає молодих не забувати про традиції і шанувати минуле, в той же час він заохочує їх багато працювати для творення майбутнього. Митець сподівається, що мудрість принесе молодим людям світло в темну ніч і дозволить їм знайти своє місце у світі. Усю свою віру і надію Адам Асник покладає на молодь, хоча і просить не забувати про минуле. Поет каже, що молодь повинна не тільки пам’ятати, але і поважати минуле. За результатами проведеного аналізу встановлено, що найпоширенішими темами віршів поета є вірність патріотичним традиціям, особисті вірші, пейзажні вірші, філософський (цикл сонетів «Nad głębiami» (1883–1894). Наукова новизна праці полягає в тому, що вперше здійснено цілісний аналіз релігійних і філософських мотивів у творчості Адама Асника. Практичним значенням є те, що отримані результати можна використати у подальших наукових дослідженнях творчості Адама Асника, а також при викладанні дисциплін, пов’язаних з історією польської літератури у вищій школі, факультативах із зарубіжної літератури у загальноосвітніх школах, при написанні курсових і магістерських робіт здобувачів освіти.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://evnuir.vnu.edu.ua/handle/123456789/23750
Тип вмісту: Master Thesis
Розташовується у зібраннях:FFG_KR (2023)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
shegedyn_2023.pdf629,77 kBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.