Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://evnuir.vnu.edu.ua/handle/123456789/23749
Назва: Феміністичний дискурс прози Ольги Токарчук та Оксани Забужко
Автори: Левицька, Катерина Василівна
Приналежність: Кафедра полоністики і перекладу
035 Філологія
Бібліографічний опис: Левицька К. В. Феміністичний дискурс прози Ольги Токарчук та Оксани Забужко : робота на здобуття кваліфікаційного ступеня магістра : спец. 035 філологія / наук. кер. В. П. Яручик ; Волинський національний університет імені Лесі Українки. Луцьк, 2023. 75 с.
Дата публікації: 2023
Дата внесення: 7-бер-2024
Видавництво: Волинський національний університет імені Лесі Українки
Країна (код): UA
Науковий керівник: Яручик, Віктор Павлович
Теми: феміністичний дискурс
концепт
патріархальні стереотипи
свобода
гніт
Короткий огляд (реферат): У роботі зосереджено увагу на проблемі феміністичного дискурсу у творчості О. Забужко та О. Токарчук: реалізації в художніх текстах соціальних уявлень, культурних норм тощо, які впливають на життя жінок, включаючи питання прав, можливостей, самовираження та їхнього соціального становища. У полі зору феміністичного дискурсу проблеми гендерної нерівності, які поширюються на культурні практики та інституції, щоб сприяти змінам на користь рівних можливостей та прав жінок. Письменниці переосмислюють патріархальні жіночі образи, аналізують, чому вони стали стереотипними для суспільства. Увагу зосереджено психологічних та поведінкових відмінностях статей, на функціонуванні гендерних стереотипів щодо жінки, оприявненні шляхів їхніх змін через нове осмислення проблем жінки на рівні її самовираження та мови. У результаті аналізу й інтерпретації романів О. Токарчук і О. Забужко, простежено, що письменницька увага більшою мірою зосереджена на внутрішніх станах героїнь. Зміни у їхній поведінці часто пов’язані не із подієвою канвою сюжету, а через розлогі міркування, самоаналіз, самооцінку тощо, проходячи складний шлях самоідентифікації та становлення. Авторки заглиблюється у світ своїх героїв, пізнаючи чоловічий і жіночий світи. Письменниці переосмислюють традиційні уявлення про шлюб, любов, творчість, природність, роль жінки і чоловіка в сучасному світі часто через дуже буденні ситуації, а часто через нетривіальні буттєві реалії.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://evnuir.vnu.edu.ua/handle/123456789/23749
Тип вмісту: Master Thesis
Розташовується у зібраннях:FFG_KR (2023)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
levytska_2023.pdf513,78 kBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.