Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://evnuir.vnu.edu.ua/handle/123456789/23747
Назва: Антропологічні мотиви творчості Кароля Войтили (Йоана-Павла ІІ)
Автори: Єрмейчук, Маргарита Юріївна
Приналежність: кафедра полоністики і перекладу
035 філологія
Бібліографічний опис: Єрмейчук М. Ю. Антропологічні мотиви творчості Кароля Войтили (Йоана-Павла ІІ) : робота на здобуття кваліфікаційного ступеня магістра : спец. 035 філологія / наук. кер. С. В. Сухарєва ; Волинський національний університет імені Лесі Українки. Луцьк, 2023. 58 с.
Дата публікації: 2023
Дата внесення: 7-бер-2024
Видавництво: Волинський національний університет імені Лесі Українки
Країна (код): UA
Науковий керівник: Сухарєва, Світлана Володимирівна
Теми: поетична антропологія
Рапсодійний театр
етичний персоналізм
мистецтво
моральні орієнтири
Короткий огляд (реферат): Актуальність вибраної теми дослідження, а саме сутності людського, антропологічного чинника у віршах Кароля Войтили, виникає із наростання кризи цивілізації, у якій сучасна людина не займає центрального місця, а губиться в технологічному просторі і в умовах наростання збройних конфліктів втрачає моральні орієнтири. Незначна обізнаність із творчістю цього автора не сприяє формуванню в молодіжному колективі справжніх зразків для наслідування, тож існує потреба змінити цей стан речей, віддавши належне глибині її образів і мотивів. На основі вагомих методологічних розробок, здійснених самим автором – етичного персоналізму – нам вдалося визначити запропоновані ним основні орієнтири духовного відродження особистості та суспільства. Ідеться не про конкретну особу, окремо взятий народ чи етнос, а інтегральну людську спільноту, до якої промовляв майбутній ватиканський очільник. Завдяки Рапсодійному театру, в якому Кароль Войтила формувався як митець, та його керівнику Мечиславові Котлярчику маємо змогу теоретично обґрунтувати антропологічну концепцію, яка гармонійно поєднує в собі тео- та людиноцентризм. Такий екскурс у життєві реалії К. Войтили дозволяє ствердити, що ще одним ключовим методологічним підходом до вивчення проблеми творчого начала у його віршах є біографічний метод. Третім, не менш важливим чинником стали духовні вправи, до яких Йоан-Павло ІІ звертався протягом усього свого життя. Зроблено висновки, що антропологічні категорії, запрезентовані в поезії К. Войтили різнобічно, враховують вертикальні та горизонтальні реєстри їхньої семантики, мають універсальне звучання, водночас розвивають патріотизм і совість нації, формують моральні цінності молоді.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://evnuir.vnu.edu.ua/handle/123456789/23747
Тип вмісту: Master Thesis
Розташовується у зібраннях:FFG_KR (2023)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
yermejchuk_2023.pdf408,29 kBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.