Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://evnuir.vnu.edu.ua/handle/123456789/23002
Назва: Геополітичні наслідки «арабської весни»
Автори: Глущик, Антон Юрійович.
Бібліографічний опис: Глущик А. Ю. Геополітичні наслідки «арабської весни» : робота на здобуття кваліфікаційного ступеня бакалавра (магістра) : спец. 032 – історія та археологія / наук. кер. Л. В. Стрільчук. Луцьк : Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2022. 82 с.
Дата публікації: 2022
Дата внесення: 8-лис-2023
Країна (код): UA
Науковий керівник: Стрільчук, Людмила Василівна
Теми: «арабська весна»
Близький Схід
геополітичні наслідки
політичні режими
державний переворот
ісламістські рухи
Туреччина
трансформація
Короткий огляд (реферат): В магістерській роботі розглянуто причини та глобальні наслідки революційних подій 2010-2012 рр що отримали назву «арабська весна» . Було проаналізовано теоретичні засади дослідження «Арабської весни» зокрема були досліджені найновіші джерела та наукова література. Також в ходіроботи було досліджено яку роль відігравали світові гравці у подіях «арабської весни» на Близькому Сході. Були розглянуті основні причини подій Арабської весни у контексті сучасного трансформаційного процесу на Близькому Сході. Проаналізовано зовнішню політику Туреччини та США в подіях арабської весни .Між ними є як спільні так і відмінні риси. Спільність полягає в тому, що Туреччина та США прагнули якісних змін у данному регіоні це імплементація демократії на Близький Схід та недопущення до влади радикальних ісламістів, забезпечення безпеки в регіоні . А відмінною рисою є те, що США розглядала даний регіон для співробітництва у різних торгово-економічних галузях тоді як Туреччина розглядала себе як потужного гегемона на Близькому Сході. Не лишилась осторонь і Європейські країни котрі спочатку відреагували на ці події дуже м‘яко , але пізніше також долучились до вирішення криз «арабської весни» та надали свою фінансову допомогу. Також було досліджено наслідки «арабської весни» та їхній вплив на міжнародні відносини. Ці наслідки мали як позитивні сторони та і негативні. Позитивна сторона полягає в тому, що було скинуто ряд диктаторських режимів. А негативною стороною було те, що протести в деяких країнах переросли у громадянські війни, також негативною стороною є ріст тероризму в особі різних ісламістських терористичних організацій. В свою чергу дослідження торкнулись такого питання як розвиток інтеграційних процесів на Близькому Сході після революції Арабської весни. Розвиток Інтеграційного об‘єднання характеризується організацією опору «арабській весні» та переходом до контрнаступу проти загрози її нової хвилі. Під час зазначеної фази Єгипет успішно здійснив державний переворот, протеже Мусульманського братства було усунено від влади, булла створена Ліга арабських держав. Результати даного дослідження можна використовувати у написанні курсових та дипломних проектах які стосуються даного періоду чи дотично підходять до теми дослідження.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://evnuir.vnu.edu.ua/handle/123456789/23002
Тип вмісту: Master Thesis
Розташовується у зібраннях:Кваліфікаційні роботи здобувачів вищої освіти (FH)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
hluschyk.zip1,06 MBzipПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.