Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://evnuir.vnu.edu.ua/handle/123456789/22999
Назва: Чорноморське козацьке військо (1788-1860 рр.)
Автори: Матвіюк, Іван Романович
Бібліографічний опис: Матвіюк І. Р. Чорноморське козацьке військо (1788-1860 рр.) : робота на здобуття кваліфікаційного ступеня бакалавра (магістра) : спец. 032 – історія та археологія / наук. кер. С. Д. Панишко. Луцьк : Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2022. с.
Дата публікації: 2022
Дата внесення: 8-лис-2023
Країна (код): UA
Науковий керівник: Панишко, Сергій Дмитрович
Теми: козаки
Січ
курінь
гетьман
Короткий огляд (реферат): Метою магістерської роботи є вивчення історії Чорноморського козацького війська та його ролі в історії України. Ця мета досягається шляхом вирішення кількох послідовних завдань: - розглянути історію дослідження проблеми та охарактеризувати джерельну базу роботи; - охарактеризувати передумови створення та перебування війська на півдні України; - простежити хід переселення чорноморців на Кубань; - показати процес втрати демократичних елементів військового управління при збереженні національної свідомості козаків-чорноморців; - показати участь Чорноморського козацького війська у російсько-турецьких війнах та Кавказькій війні. Об’єктом дослідження є сукупність економічних, суспільних та політичних чинників, які визначали передумови створення, історію Чорноморського козацького війська впродовж 1788–1860 рр., та наслідки його існування. Предметом мого дослідження є Чорноморське козацьке військо. Територіальні межі дослідження охоплюють два основні регіони. Передісторія та початкові етапи Чорноморського війська показані на теренах правобережжя нижнього Дніпра та міжріччя Південного Бугу і Дністра. Окремі моменти історії війська цього періоду стосувались пониззя Дунаю та Приазов’я. Після переселення у 1792 році чорноморці оселились на Тамані та Правобережжі Кубані, а згодом і на її лівому березі. При цьому війську були віддані і значні території на північ від басейну Кубані, зокрема, басейн річок Челбас та Єя. Хронологічні рамки роботи визначаються часом існування Чорноморського козацького війська, 1788—1860 роками. Для розуміння передумов та наслідків досліджуваного явища розглядаються окремі процеси та явища, які виходять за вказані хронологічні рамки, зокрема, період після зруйнування Січі у 1775 році.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://evnuir.vnu.edu.ua/handle/123456789/22999
Тип вмісту: Master Thesis
Розташовується у зібраннях:Кваліфікаційні роботи здобувачів вищої освіти (FH)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
matviiuk.pdf265,26 kBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.