Please use this identifier to cite or link to this item: https://evnuir.vnu.edu.ua/handle/123456789/22708
Title: Нормативно-правове регулювання запобіжної діяльності щодо неповнолітніх
Authors: Гусак, Андрій Петрович
Affiliation: Волинський національний університет імені Лесі Українки, доцент, кандидат юридичних наук, доцент кафедри кримінального права і процесу
Bibliographic description (Ukraine): Гусак А. П. Нормативно-правове регулювання запобіжної діяльності щодо неповнолітніх..Історико-правовий часопис. 2022. № 1 (18). С. 70-78.
Journal/Collection: Історико-правовий часопис
Issue: 1(18)
Issue Date: 2022
Date of entry: 4-Sep-2023
Publisher: Видавничий дім «Гельветика»
Country (code): UA
UDC: 343.851.5
Keywords: злочинність неповнолітніх
особистість неповнолітнього злочинця
антисоціальна мотивація
заходи загально-соціального запобігання злочинності
Page range: 70-78
Abstract: У статті автор звертає увагу на нормативно на правове регулювання запобіжної діяльності щодо неповнолітніх. Протиправна діяльність неповнолітніх викликає підвищену увагу, оскільки вона є індикатором соціальної ситуації в країні, а боротьба із нею є одним із найважливіших завдань суспільства. Проблема запобігання злочинності неповнолітніх завжди була і є актуальною. Кризові процеси, що відбуваються в державі, сприяли зміні суспільних цінностей, значному розшарування населення за рівнем доходів, і обумовили «соціальну дезорієнтацію» населення. За таких обставин певна частина неповнолітніх зробила свій вибір в напрямку порушення закону. Узагальнено запобіжні заходи щодо неповнолітніх підозрюваних і обвинувачених можна поділити на такі категорії: фізично-примусові (домашній арешт, тримання під вартою, затримання (тимчасовий запобіжний захід), поміщення до психіатричного закладу в умовах, що виключають небезпечну поведінку особи, тимчасовий арешт, екстрадиційний арешт, а також запропонований нами запобіжний захід – поміщення неповнолітнього підозрюваного чи обвинуваченого до спеціалізованої дитячої установи закритого типу). Психолого-примусові, які поділяються на: запобіжні заходи, засновані на особистій обіцянці самого підозрюваного, обвинуваченого; запобіжні заходи, засновані на майновій відповідальності (застава, яка внесена самим підозрюваним, обвинуваченим); запобіжні заходи, засновані на діях третіх осіб. Ефективність профілактики правопорушень серед неповнолітніх залежить від професійної підготовки працівників органів внутрішніх справ, при використанні спеціального інструментарію для виявлення неблагополучних сімей, неповнолітніх, схильних до девіантної, злочинної та адиктивної поведінки, встановлення особливості соціальної ситуації розвитку, підліткової субкультури, індивідуально-психологічних особливостей неповнолітніх правопорушників.
URI: https://evnuir.vnu.edu.ua/handle/123456789/22708
Content type: Article
Appears in Collections:Наукові роботи (FYu)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
chasopys.hl22.pdf3,35 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.