Please use this identifier to cite or link to this item: https://evnuir.vnu.edu.ua/handle/123456789/22707
Title: Ресоціалізаційна спрямованість пробації
Authors: Гусак, Андрій Петрович
Affiliation: Волинський національний університет імені Лесі Українки, доцент, кандидат юридичних наук, доцент кафедри кримінального права і процесу
Bibliographic description (Ukraine): Гусак А. П. Ресоціалізаційна спрямованість пробації. Юридичний вісник. 2022. № 6. С.119-126. DOI : https://doi.org/10.32782/yuv.v6.2022.15.
Journal/Collection: Юридичний вісник
Issue: 6
Issue Date: 2023
Date of entry: 4-Sep-2023
Publisher: ВД «Гельветика»
Country (code): UA
DOI: https://doi.org/10.32782/yuv.v6.2022.15
UDC: 343.8
Keywords: ресоціалізація
пробація
офіцер пробації
соціальна адаптація
постпенітенціарний соці- альний супровід
Page range: 119-126
Abstract: Стаття має на меті висвітлити одну з проблем ресоціалізаційної спрямованості постпенітенціарної пробації в чинному українському законодавстві. Зміни в суспільстві останніх десятиліть призвели до зростання криміналізації останнього. Зрозуміло, що зростає і кількість засуджених до великих термінів ув’язнення. Становище цих людей після звільнення є досить складним. Під час ув’язнення особа щодня має дотримуватись суворих тюремних правил і як наслідок вона втрачає незалежність. В результаті така людина не завжди психологічно готова до повернення до нормального життя. Досвід показує, що тюремне утримання може мати багато негативних наслідків для особи. Перш за все, за рішенням суду до правопорушника мають бути встановлені певні обмеження та заборони. По-друге, це негативно впливає на морально-психічний стан людини: підвищується агресивність, підвищується ризик психічних захворювань. Підсумовуючи, слід зазначити, що повноцінне запровадження пробації в Україні підвищить ефективність існуючих превентивних механізмів шляхом покращення соціальних навичок правопорушників та сприяння соціальній реінтеграції правопорушників після звільнення. Пріоритетними кроками на шляху до досягнення цих цілей має стати інтеграція функцій органів пробації та соціальної допомоги в пенітенціарні установи, а також розробка необхідних нормативних актів для заповнення існуючого правового вакууму. На етапі, коли основним завданням пробації є попередження рецидивної злочинності, виправлення протиправної поведінки та сприяння соціальній адаптації, особливо важливо сформулювати необхідні норми та правила реалізації повноважень пробації. Сьогодні в Україні існує методика оцінки ризиків і потреб неповнолітніх правопорушників, а також методика ведення справ таких правопорушників. Прийняття Україною Закону «Про пробацію» є лише першим кроком до міжнародних стандартів судочинства.
URI: https://evnuir.vnu.edu.ua/handle/123456789/22707
Content type: Article
Appears in Collections:Наукові роботи (FYu)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
yuv.v6.2022.15.pdf489,3 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.