Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://evnuir.vnu.edu.ua/handle/123456789/21699
Назва: Медіація афганських подій після встановлення режиму Талібану (2021–2021) як продовження традицій літописання
Автори: Косюк, Оксана Михайлівна
Бібліографічний опис: Косюк О. М. Медіація афганських подій після встановлення режиму Талібану (2021–2021) як продовження традицій літописання. Вчені записки Таврійського національного університету імені В. І. Вернадського. Серія: Філологія. Журналістика. Т. 33 (72). No 5. Ч. 2. К : Гельветика, 2022. С. 225-232.
Журнал/збірник: Вчені записки Таврійського національного університету імені В. І. Вернадського. Серія: Філологія. Журналістика.
Випуск/№ : 5, ч. 2
Том: 33 (72)
Дата публікації: 2022
Дата внесення: 11-січ-2023
Видавництво: Таврійський національний університет імені В. І. Вернадського
УДК: 070:[621.396+621.397.13](73)
Теми: медіа
війна
Афганістан
достовірність
історія
інформація
достовірність
традиція
Діапазон сторінок: 225-232
Короткий огляд (реферат): У статті доведено, що в структурі сучасного інформаційного простору найменш досліджені ЗМІ країн – гарячих точок планети, теперішніх і «вічних», як-от – Афганістан, що періодично «розривався на шматки», потрапляючи до складу Індії, Пакистану, Таджикистану, Узбекистану та ін., і вимушено ставав колонією британської, радянської, американської імперій. З’ясовано, що відсутність наукових напрацювань залежить не тільки від небезпек, які чатували дослідників в епоху рукописів, книг, газет (адже потрібно було отримати фізичний доступ до тамтешніх бібліотек та інших банків даних), а й від специфіки творення та зберігання інформації: із найсивіших часів пошук, фіксування та поширення новин залежали від віросповідання й політичної заангажованості автора та його засобу комунікації. Як вислід – кожен наступний режим починав правління із того, що обмежував права літописців, істориків, журналістів і – знищував усі засоби комунікації. А ті, що створювались, ставали жертвами наступного режиму. У публікації засвідчено, що не дав надії на перспективи наукових досліджень і крайній (з погляду вічності, вочевидь, не останній) прихід до влади ісламістського угрупування «Талібан» (2021 р.), яке буквально у перші дні правління анулювало функціональні ЗМІ та розпочало репресії в середовищі журналістів й правозахисників. З’ясовано, що втручання міжнародних спільнот: миротворчих сил Організації Об’єднаних Націй, Організації з безпеки і співробітни- цтва в Європі (ОБСЄ), правозахисників від «Журналістів без кордонів» тощо не спрацювало. Усе знецінили закони шаріату (вітаїстичний кодекс мусульман сунитського спрямування). У публікації визначено, що афганські мас-медіа не дадуть правдивої інформації про внутрішні пекучі події, і вирішено скористатися даними світових ЗМІ, які, вочевидь, мають власних кореспондентів на території Ісламського Емірату, й таким чином відтворити усе, що сталося в Афганістані у проміжок часу від приходу талібів – до початку їх визнання (серпень-вересень 2021 р.). У публікації використано лиш ту інформацію, на яку активно покликалися якісні мас-медіа, й відразу припущено, що і ким у майбутньому може фальсифікуватися. Результати дослідження сконстатовано не вельми обнадійливо: пальму першості отримали повідомлення Reuters, Hurriyet, Weltam Sonntag, DW, AFP, RHIPTO, CNN, Al Jaszeera про мало не щоденні теракти, застосування смертної кари, упослідження жінок. До збройних конфліктів наче долучилася природа у формі смертоносних буревіїв та повеней. Доведено: реальність виявилася набагато жахливішою за необроблені народні легенди і казки.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://evnuir.vnu.edu.ua/handle/123456789/21699
URL-посилання пов’язаного матеріалу: http://philol.vernadskyjournals.in.ua/archive?id=104
Тип вмісту: Article
Розташовується у зібраннях:Наукові роботи (FFG)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
mediatsiia.pdf353,01 kBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.