Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://evnuir.vnu.edu.ua/handle/123456789/21540
Назва: Електронний архів українського фольклору як діалектографічне джерело: лексичний рівень
Автори: Грицевич, Юрій Васильович
Приналежність: Волинський національний університет імені Лесі Українки
Бібліографічний опис: Грицевич Ю. В. Електронний архів українського фольклору як діалектографічне джерело: лексичний рівень. Vivat academia. Львів, 2019. Вип. 4. С. 109–117.
Журнал/збірник: Vivat academia
Випуск/№ : 4
Дата публікації: 2019
Дата внесення: 13-гру-2022
Видавництво: Львівський національний університет імені Івана Франка
Країна (код): UA
УДК: 398(=161.2):004.651
Теми: фольклор
діалект
лексика
іменник
лексико-семантична група
Електронний архів українського фольклору
номінація
Діапазон сторінок: 109–117
Короткий огляд (реферат): Статтю присвячено аналізу діалектної субстантивної лексики на матеріалі уснопоетичних текстів Електронного архіву українського фольклору. З’ясовано семантику зафіксованих іменників. Досліджуваний матеріал дав змогу виділити такі лексико-семантичні групи: 1) лексика на позначення осіб за родом їх діяльності чи заняття; 2) лексика на позначення членів сім’ї, родини, сімейних зв’язків; назви осіб за матримоніальною, віковою ознакою; 3) лексика на позначення назв будівель, сільськогосподарських споруд, їх частин та інших, пов’язаних з ними предметів; 4) назви одягу і взуття; 5) назви їжі, напоїв, посуду, кухонного начиння; 6) назви предметів хатнього і ширше – господарського призначення; 7) лексика на позначення реалій тваринного та рослинного світів; 8) апелятивні назви географічних об’єктів та ін. У науковий обіг уведено новий лексичний матеріал, який можна використати для подальших діалектологічних досліджень. Залучений для дослідження фактаж підтверджує думку про наявність у мові фольклору вузькодіалектних елементів, а отже, є вагомим аргументом на користь того, що фольклор репрезентує один із функційних різновидів діалектного мовлення.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://evnuir.vnu.edu.ua/handle/123456789/21540
Тип вмісту: Article
Розташовується у зібраннях:Наукові роботи (FFG)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
ilovepdf_merged-6.pdf630,54 kBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.