Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://evnuir.vnu.edu.ua/handle/123456789/21505
Назва: Еколого-економічні особливості розвитку органічного сільського господарства в Україні
Автори: Сосницька, Ярослава Сергіївна
Карпюк, Зоя Костянтинівна
Шевчук, Тетяна Вячеславівна
Приналежність: Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, доцент кафедри економічної та соціальної географії географічного факультету, кандидат географічних наук
Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, доцент кафедри фізичної географії географічного факультету, кандидат географічних наук, доцент,
Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, студентка 2-го курсу географічного факультету освітнього ступеня «магістр»
Бібліографічний опис: Сосницька Я. С., Карпюк З. К., Шевчук Т. В. Еколого-економічні особливості розвитку органічного сільського господарства в Україні. Природа Західного Полісся та прилеглих територій. Луцьк, 2019. № 16. С. 131–137.
Журнал/збірник: Природа Західного Полісся та прилеглих територій
Випуск/№ : 16
Дата публікації: 1-гру-2019
Дата внесення: 5-гру-2022
Видавництво: Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки
Країна (код): UA
УДК: 911.3:33(477):631.47:[502:338]
Теми: органічне сільське господарство
органічне виробництво
органічна продукція
органічний ринок
землекористування
родючість ґрунтів
Діапазон сторінок: 131–137
Короткий огляд (реферат): Значний рівень деградації земельних угідь потребує ґрунтовного аналізу просторової диференціації господарської діяльності, зменшення антропогенних навантажень, переходу до нових технологій у землекористуванні. Перспективним напрямком у сільському господарстві, який сприяє відновленню продуктивності і екологічної стійкості земель, забезпечує підвищення родючості ґрунтів, отримання стабільної врожайності сільськогосподарських культур та збереження задовільного стану довкілля, є органічне землекористування. У статті проаналізовано стан ґрунтів, задіяних у сільськогосподарському виробництві України, ступінь їх розораності, причини зниження родючості, рівень розвитку альтернативного традиційному органічного напрямку землекористування, та тенденції його розвитку в Україні, перспективи зростання обсягів експорту органічної продукції та необхідність формування внутрішнього ринку. Обґрунтована доцільність впровадження для досягнення позитивного господарського ефекту і збереження довкілля органічного напрямку ведення сільського господарства.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://evnuir.vnu.edu.ua/handle/123456789/21505
Перелік літератури: 1. Байцар А. Л. Фізична географія України / А. Л. Байцар. – Львів : ЛНУ імені Івана Франка, 2012. – 354 с.
2. Карпюк Т. В. Сучасний стан та перспективи розвитку органічного сільського господарства регіону (на прикладі Волинської області) / Т. В. Карпюк, Я. С. Сосницька, З. К. Карпюк. – Суспільно-географічні чинники розвитку регіонів : матеріали ІІІ Міжнар. наук.-практ. Інтернет-конференції (м. Луцьк, 11–12 квітн. 2019 р.) / за ред. Ю. М. Барського, С. О. Пугача. – Луцьк, 2019. – С. 29–31.
3. Маринич О. М. Фізична географія України / О. М Маринич, П. Г. Шищенко. – К. : Знання, 2005. – 511 с.
4. Моніторинг земельних відносин в Україні : 2016–2017 роки : статистичний щорічник (верес. 2018 р.) / підготовлено за підтримки Світового банку та ЄС «Підтримка прозорого Управління земельними ресурсами в Україні [Електронний ресурс]. – Режим доступу: kse.org.ua/download.php?downloadid=1081
5. Назарук М. М. Соціальна екологія : взаємодія суспільства і природи : навч. посіб. / М. М. Назарук. – Львів : ЛНУ імені Івана Франка, 2013. – 348 с.
6. Органік в Україні [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://www.organik.com.ua/uk/homepage/2010-01-26-13-42-29.
7. Органічна карта України : дані оперативного моніторингу про основні показники органічного сільського господарства від 19 органів органічної сертифікації, які працюють в Україні, Офісу підтримки реформ при Міністерстві аграрної політики та продовольства України та міжнародного органу сертифікації “Органік Стандарт» [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http:/organicinfo.ua/shared/promo/60/3/Organic%20map%20of%20Ukraine_UA.jpg.
8. Органічне без меж. Європейський досвід для полтавських аграріїв [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://poltava.to/project/5486/.
9. Сокол М. Правові засади виробництва органічної сільськогосподарської продукції / М. Сокол // Історико-правовий часопис. – 2017. – № 2. – С. 79–84.
10. Сосницька Я., Суровцова Ю., Цуз О. Органічне сільське господарство та його розвиток в Україні: суспільногеографічні аспекти // Науковий вісник Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки. – 2016. – № 14 (339) : Географічні науки. – С. 68–72.
Тип вмісту: Article
Розташовується у зібраннях:Наукові роботи (FGEO)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
PZP2019_16.pdf1,36 MBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.