Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://evnuir.vnu.edu.ua/handle/123456789/21330
Назва: Значення сімейного клімату для успішного навчання дитини з діагнозом ЗПР (молодший шкільний вік).
Автори: Грицюк, Ірина Михайлівна
Сащук, Юлія Валеріївна
Приналежність: Волинський національний університет імені Лесі Українки
Волинський національний університет імені Лесі Українки студентка факультету психології, 42 група спеціальність «Практична психологія»
Бібліографічний опис: Грицюк І. М., Сащук Ю. В. Значення сімейного клімату для успішного навчання дитини з діагнозом ЗПР (молодший шкільний вік). Наукові перспективи (Серія «Державне управління», Серія «Право», Серія «Економіка», Серія «Медицина», Серія «Педагогіка», Серія «Психологія»). Київ, 2022. Вип. № 4(22). С. 346-355. DOI : https://doi.org/10.52058/2708-7530-2022-4(22)-346-356
Журнал/збірник: Наукові перспективи: журнал. (Серія «Державне управління», Серія «Право», Серія «Економіка», Серія «Медицина», Серія «Педагогіка», Серія «Психологія»)
Випуск/№ : 4(22)
Дата публікації: 2022
Дата внесення: 18-лис-2022
Видавництво: Громадська наукова організація «Всеукраїнська Асамблея докторів наук з державного управління»
Громадська організація «Асоціація науковців України» у рамках роботи Видавничої групи «Наукові перспективи»
DOI: https://doi.org/10.52058/2708-7530-2022-4(22)-346-356
УДК: 316.362:316.6]:37.043.2-056.2/.3
Теми: сімейний клімат
затримка психічного розвитку
розумова відсталість
інтелект
мікросистема
мезосистема
молодший шкільний вік.
Діапазон сторінок: 346-357
Короткий огляд (реферат): Під словом сім'я ми розуміємо цілий комплекс явищ. Це і стосунки між людьми, і місце кожного члена в сім'ї, весь спосіб життя, ставлення до оточуючих, минуле та майбутнє. Для дитини і для тієї, що розвивається без патологій, і для дитини з діагнозом, сім'я, то є цілий світ. Дитина, об'єктивно, не може впливати на відносини між дорослими, на фінансову ситуацію чи на ситуацію в суспільстві. Але поява дитини з проблемами розвитку впливає на родину. Якщо сім'я володіє певними формальними факторами, які сприяють нормалізації; якщо сім'я володіє значними внутрішніми ресурсами, має правильну мотивацію, то є великі шанси на значні успіхи таких дітей у навчанні. Зокрема ми у своїй статті, розкриваємо вплив сімейного клімату на успішність навчання дитини із діагнозом ЗПР (затримка психічного розвитку). Ми розкрили дуже важливі аспекти, що стосуються характеристики дитини з діагнозом затримка психічного розвитку у порівнянні з діагнозом затримка розумового розвитку. Ми визначили характеристики сім'ї (значення соціально-економічного положення, задоволеність шлюбом). Визначили на скільки важливою є неформальна підтримка таких сімей рідними, друзями, а також соціальними інституціями та доступ до навчальних та поведінкових програм. Оскільки формальна підтримка (соціальні та психологічні служби, доступ до навчальних закладів, інклюзія, можливість соціалізувати дитину) теж впливає, як на функціонування сім'ї, так і на можливість дитини із затримкою психічного розвитку набувати необхідних знань, умінь та навичок. Затримка психічного розвитку може бути зумовлена найрізноманітнішими причинами. Водночас діти цієї категорії мають низку загальних особливостей у розвитку пізнавальної сфери. Серед них визначаються групи дітей, які є педагогічно занедбані, що свідчить про негативний сімейний клімат, клімат, що може бути загрозливим для нормального функціонування. Розумово відсталі діти, які справді мають низьку здатність до навчання та ослаблені діти. Найбільш численною є група педагогічно занедбаних дітей. Тому так важливо, підтримувати такі сім'ї, допомагати їм віднайти сили для себе і для своїх дітей.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://evnuir.vnu.edu.ua/handle/123456789/21330
Тип вмісту: Article
Розташовується у зібраннях:Наукові роботи (FPsy)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
1485-Текст статті-1489-1-10-20220505.pdf199,1 kBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.