Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://evnuir.vnu.edu.ua/handle/123456789/20562
Назва: Феномен Мирослава Скорика в світлі ідей творчого універсалізму
Автори: Коменда, Ольга Іванівна
Приналежність: Волинський національний університет імені Лесі Українки
Бібліографічний опис: Коменда О. Феномен Мирослава Скорика в світлі ідей творчого універсалізму. Україна. Європа. Світ. Історія та імена в культурно-мистецьких рефлексіях : тези Другої Міжнародної науково-практичної конференції (1–2 листопада 2018 року). Київ, 2018. С.36–37.
Конференція/захід: Україна. Європа. Світ. Історія та імена в культурно-мистецьких рефлексіях
Дата публікації: 2018
Дата внесення: 7-лип-2022
Видавництво: НМАУ імені П. І. Чайковського
Країна (код): UA
Місце видання, проведення: Київ
Теми: Мирослав Скорик
творчий універсалізм
провідна діяльність
композиція
діяльнісна модель універсальної творчої особистості
рубіжні моменти розвитку особистості
Діапазон сторінок: 36-37
Короткий огляд (реферат): Рубіжні моменти процесу розвитку творчої особистості М.Скорика з панорамного погляду представляють собою не найбільш поширену динамічно-векторну прогресію, а строкату мозаїку, в якій сегменти не є чітко розмежованими, натомість перехід від одного до іншого здійснюється плавними перетіканнями-модуляціями. Внутрішню строкатість цієї конфігурації зумовлюють численні важливі події як внугрішньо творчого, так і життєво-біографічного сценаріїв. Дуже важливу роль відіграє 1983 рік - рік створення віолончельного концерту - одного з найунікальніших і найглибших творів митця, поява якого готувалася тривалою підготовкою (спадом творчої інтенсивності у попередні роки), а завершилася отриманням найвищої мистецької відзнаки - Державної премії України імені Т.Шевченка, що уособлює своєрідність мислення М.Скорика київського періоду і виступає кульмінацією його творчих досягнень того часу. Саме такого змісту твір, його естетика і поетика, з його гострим емоційно-психологічним, десь навіть екзальтовано-етичним, індивідуалістським пафосом, слабко вписується у координати львівського середовища, для якого більш актуальними завжди виступали виразно національна характерність, модерно-західна орієнтація пошуків, духовно-соборне начало. Одночасно, так як жанрово-стильова палітра творчості митця простягається в широченному діапазоні, охоплюючи численні і найрізноманітніші жанрово-стильові прояви, так і його зовнішньо-біографічний сценарій реалізується в рамках багатовекторних зв'язків між Києвом і Львовом, а також містить численні виходи за межі українського культурного простору.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://evnuir.vnu.edu.ua/handle/123456789/20562
Тип вмісту: Conference Abstract
Розташовується у зібраннях:Наукові роботи (FKiM)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
skan7.pdf790,03 kBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.