Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://evnuir.vnu.edu.ua/handle/123456789/20382
Назва: Аналіз реставрації комплексу Жидичинського Святомиколаївського монастиря.
Автори: Лесик-Бондарук, Оксана Олександрівна
Приналежність: Волинський національний університет імені Лесі Українки
Бібліографічний опис: Лесик-Бондарук О. Аналіз реставрації комплексу Жидичинського Святомиколаївського монастиря. Розвиток архітектури в Східній Європі: реалії, проблеми та перспективи: збірник тез доповідей 1 Міжнар. наук. конф., м. Луцьк, 21 травня 2021 р. Луцьк, 2021. С.45-47.
Конференція/захід: Розвиток архітектури в Східній Європі: реалії, проблеми та перспективи
Дата публікації: 21-тра-2021
Дата внесення: 23-тра-2022
Видавництво: Луцький національний технічний університет
Країна (код): UA
Місце видання, проведення: Луцьк
УДК: 726.5.03
Теми: монастир
бароко
будинок митрополита
базиліка
колони
перекриття
розписи
Діапазон сторінок: 45-47
Короткий огляд (реферат): Анотація. Виступ присвячено питанню реставрації Жидичинського Святомиколаївського монастиря, а саме процесу відновлення власне чоловічого християнського монастиря у древньому приміщенні, пристосування споруд, що збереглися, під потреби монастирської громади та проблемам відбудови та дослідження цих споруд.
Зміст: Вступ. Питання професійного, комплексного та кваліфікованого підходу до процесу реставрації, консервації, збереження та подальшого використання архітектурних шедеврів України та Волині зокрема є дуже актуальним у наш час. Багато пам’яток архітектри або реставруються громадами самотужки, або ж не реставруються зовсім – що призводить до їх фізичного знищення. При дослідженні публікацій, що присвячені повністю або частково Жидичинському монастирю, ми звернули увагу на той факт, що більшість джерел переважною мірою присвячені опису та аналізу історії релігійного осередку. Матеріал щодо історії святині черпався автором виступу з архівних матеріалів («Архів князів Сангушків», «Архив Юго-Западной России»), зі статей Атаманенка В., Кулаковського П., Бірюліна О., Білик В., наукових праць Троневича П. Всі інші аспекти досліджувалися власне автором. Миколаївський монастир у Жидичині має давню та складну історію. Найдавніші згадки про нього сягають часів Галицько-Волинського князівства. З усієї славної історії монастиря нас найбільше цікавить період його перебудови у XVIII столітті, коли Йосип Левицький, новопризначений архімандрит монастиря, у 1719-1723 роках переніс місцерозташування святині з річкової заплави, полишивши при цьому старі і занепалі споруди, на високий пагорб, що знаходився навпроти. Владика спорудив новий монастирський комплекс у стилі бароко. Він включав Свято-Миколаївську церкву, дзвіницю, будинок єпископів та архімандритів, семінарію, келії, господарські споруди. Комплекс було оточено мурованою огорожею. До наших днів збереглися будинок єпископів та архімандритів (ще одна його назва – митрополичий будинок), дзвіниця та храм. На початок періоду незалежності України припадає і початок відродження як монастирської громади, так і архітектурних споруд комплексу. Руками ченців та прихожан багато років проводяться відновлювальні роботи митрополичого будинку, а тепер реставраційні роботи розпочато і у дзвіниці та Свято-Миколаївській церкві. Автором виступу зроблено висновки щодо стану дослідження та відновлення монастирських споруд на сучасному етапі, а саме: фасад будинку митрополита Жидичинського чоловічого монастиря був у жахливому стані. Ремонтно-реставраційні роботи проводились і проводяться в даний час виключно силами та коштами ченців та прихожан монастиря. Ремонтно-реставраційні роботи проводяться у відповідності з Проектом та Реставраційними завданнями. Протягом їх виконання внесено деякі корективи щодо матеріалів або вирішення окремих незначних елементів, але це або було зумовлено фінансовою ситуацією, яка напряму залежить в монастирі від жертводавців, або, на думку автора, практично не видозмінює первинний вигляд пам’ятки, а навіть полегшує фасад та надає їй імпозантності. Щодо робіт по реставрації приміщення храму – наразі вони лише розпочаті, ведуться роботи по ремонту покрівлі.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://evnuir.vnu.edu.ua/handle/123456789/20382
Тип вмісту: Conference Abstract
Розташовується у зібраннях:Наукові роботи (FKiM)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
lesyk_tezy.pdf214,02 kBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.