Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://evnuir.vnu.edu.ua/handle/123456789/20319
Назва: Сучасний стан розвитку офшорного бізнесу у світі
Автори: Кухарик, Вікторія Василівна
Фаримець, Валентин
Бібліографічний опис: Кухарик В. В., Фаримець В. Сучасний стан розвитку офшорного бізнесу у світі. Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії. 2020. № 1 (7). С. 21–40.
Дата публікації: 2020
Дата внесення: 9-тра-2022
Видавництво: Волинський національний університет імені Лесі Українки
УДК: 334.72(100-194)-043.86
Теми: офшорний бізнес
офшор
офшорна юрисдикція
економічна безпека країни
деофшоризація
Короткий огляд (реферат): Особливістю офшорного бізнесу є створення для підприємців сприятливого валютно-фінансового та фіскального режимів, високого рівня законодавчих гарантії банківської та комерційної секретності, лояльного державного регулювання. Головними перевагами офшорних компаній визначено: проста реєстрації; мінімальна комісія; гнучке управління та мінімальні вимоги до звітності, мінімальна кількість директорів та акціонерів; фінансова звітність, інформація про рахунки та річний прибуток або зовсім не потрібна, або залишається мінімальною; відсутність валютного контролю; сприятливе місцеве корпоративне законодавство, сприятливі правові рамки для заохочення та стимулювання розвитку офшорної індустрії; висока конфіденційність тощо. Розглянуто один із глобальних трендів використання офшорної юрисдикції світовими ТНК. Виявлено, що загальна сума, що утримується в офшорних юрисдикціях є значною. І всі ці кошти не оподатковуються в повній мірі, що би відбувалося якби вони були виведені в країни, де їх материнські компанії є резидентами. Але можливість створювати філії в офшорних гаванях обумовлює, по-перше, економічні можливості країн, де реєструються ТНК, а, по-друге, за допомогою прискореного акумулювання капіталів надає цим ТНК не тільки ринкову, економічну, але в значній мірі і політичну силу, а отже, вони стають значними акторами на світовій арені. Досліджено найбільші світові фінансові центри за індексом GCFI у 2018 р. Зроблено висновок, що Нью-Йорк залишається на першому місці в індексі, на 7 балів випереджаючи Лондон. Гонконг знаходиться на третьому місці, а Сінгапур залишається на четвертому. Шанхай, Токіо, Торонто, Цюріх, Пекін і Франкфурт залишилися в першій десятці. На основі проведеного аналізу виявлено, що нині, глобальний процес офшоризації економіки поглинув майже всі країни. За даними ОЕСР, щороку світ через офшори втрачає приблизно 20 трлн дол. США, що в середньому дорівнює 10 % економіки країн. Останніми роками світова спільнота дуже стурбована діяльністю офшорних компаній. Кожного року розробляються нові підходи для боротьби з офшорами. Тому, справедливо зазначити, що світ розпочав глобальний процес деофшоризації світової економіки.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://evnuir.vnu.edu.ua/handle/123456789/20319
Тип вмісту: Article
Розташовується у зібраннях:Наукові роботи (FMV)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
mv_sk_rs_20_1.pdf1,24 MBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.