Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://evnuir.vnu.edu.ua/handle/123456789/20199
Назва: Факт у літературі: породження значень
Автори: Яструбецька, Галина Іванівна
Приналежність: Волинський національний університет імені Лесі Українки
Бібліографічний опис: Яструбецька Г. І. Факт у літературі: породження значень. Волинь філологічна: текст і контекст. 2018. Вип. 25. С. 92-101.
Журнал/збірник: Волинь філологічна: текст і контекст
Випуск/№ : 25
Дата публікації: 2018
Дата внесення: 14-лют-2022
Видавництво: Волинський національний університет імені Лесі Українки
Ідентифікатор ORCID: 0000-0003-1470-9232
УДК: 82.0:808.1]:82-94
Теми: художній текст
факт у літературі
міра інформації
документальний текст
структура факту
Діапазон сторінок: 92-101
Короткий огляд (реферат): Піддано сумніву дефініцію «художньо-документальна література» як такої, що містить ознаки апорії. Застосувавши методи аналогій та діалектичний та залучивши феноменологічний інструментарій, показано відмінність між фактом як інертною історичною одиницею і фактом у кореляційно-контактних образних утвореннях. Шляхом логічних умовиводів приходимо до висновку, що факт у документальному тексті – однозначний, міра інформації, яку він несе, рівновелика його відповідникові в емпірично репрезентативному просторі, він одновимірний, історично і просторово локалізований, вичерпний, кінечний у плані повідомлення. Художній текст – гіперскладне поєднання різного роду контактів, синтез глибини абстраговано художніх мислеформ із абсолютно конкретним значенням видимих речей. З одного боку – інженерія, з іншого – магічно-ритуальна процедура. Висловлюємо міркування щодо механізму трансформації інформаційносемантичного в інформативно-естетичне. Розглядаємо художній текст як багатоканальну систему, де факт піддається обробці шляхом стиснення (квінтесенціювання), квантування (енерговпливу), кодування (образоутворення), перемішування (корелювання). Для ілюстрування теоретичних тез використовуємо роман «Листя землі» В. Дрозда.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://evnuir.vnu.edu.ua/handle/123456789/20199
Тип вмісту: Article
Розташовується у зібраннях:Наукові роботи (FFG)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
fakt_literat.pdf307,95 kBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.