Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://evnuir.vnu.edu.ua/handle/123456789/20100
Назва: Екологічні компетентності в курсі «Історія зарубіжної літератури»: методологічні пропозиції
Автори: Левчук, Тереза Петрівна
Соколова, Вікторія Альбертівна
Бібліографічний опис: Левчук, T., & Соколова, В. (2020). Екологічні компетентності в курсі «Історія зарубіжної літератури»: методологічні пропозиції. Волинь філологічна: текст і контекст, (30), 97–116.
Журнал/збірник: Волинь філологічна: текст і контекст
Випуск/№ : 30
Дата публікації: 5-бер-2020
Дата внесення: 26-січ-2022
Видавництво: Волинський національний університет імені Лесі Українки
Країна (код): UA
Ідентифікатор ORCID: https://orcid.org/0000-0002-0277-3280
https://orcid.org/0000-0002-3682-9406
DOI: https://doi.org/10.5281/zenodo.5245209
УДК: 821(100)(091)-13/-17.09:502
Теми: екологія
зарубіжна література
компетентності
природне середовище
пейзажна лірика
анімалістика
Б. Коммонер
Діапазон сторінок: 97-116
Короткий огляд (реферат): У статті простежено розвиток екологічної тематики зарубіжної літератури з урахуванням змістового наповнення відповідних дисциплін у ЗВО та ЗЗСО. Актуалізовано поняття екокритика та еколітература, зокрема такі різновиди останньої як: прозова література про навколишнє середовище, екопоезія, документальна література про природу, а також натурфілософська та екософськалітература. Запропоновано новаторський підхід у розробленні типології екотекстів з урахуванням концепції американського еколога Б.Коммонера: Усе пов'язане з усім; Усе мусить кудись діватися; Природа знає краще; Нічого не дається даремно. З’ясовано, що кожен закон можна підтвердити певними тенденціями літературного процесу й загальнокультурного розвитку та проілюструвати відповідними творами світового письменства. Підтвердження усім чотирьом законам виявлено в поемі Лукреція «Про природу речей». Для розуміння взаємостосунків людини й природи у проєкції на літера-туру співвідносимо концепції світобудови з реалістичним і романтичним типами мистецького світосприйняття. Раціональному типові мислення характернепоширення механічних законів на світ живої природи, інтуїтивному навпаки –впровадження законів життя в неживу природу, і в наслідку її одухотворення. Ілюстрацією концепції Б.Коммонера стали твори зарубіжної літератури, зокрема включених у шкільну програму авторів: Й.В.Ґете, А.Сент-Екзюпері, В.Вітмен, Г.Мелвілл, Р.Кіплінг, О.Гакслі, Е.М.Гемінґвей, Р.Бредбері, Мо Янь та ін. У статті вирізнено тенденції розвитку пейзажної лірики та аніма-лістичної теми в світовій літературі. Визначено етапи формування екологічних компетентностей: емоційно-мотиваційний; інформаційно-пізнавальний; оперативно-діяльнісний; особистісно-орієнтовний; практико-спрямований. Застосування законів екології Б.Коммо-нера у вивченні зарубіжної літератури відкриває нові методологічні шляхи літературознавчих і педагогічних досліджень, зокрема інтегративних підходів у викладанні навчальних дисциплін. Запропонований підхід доцільний при формуванні екологічних компетентностей слухачів курсу «Історія зарубіжної літератури» з перспективою подальшого використання в шкільній практиці.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://evnuir.vnu.edu.ua/handle/123456789/20100
Власник авторського права: ©Левчук Т., Соколова В., 2020
Тип вмісту: Article
Розташовується у зібраннях:Наукові роботи (FFG)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Ecological_Competencies.pdf688,47 kBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.