Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://evnuir.vnu.edu.ua/handle/123456789/18676
Назва: Неологізми німецької мови у час коронакризи
Автори: Рись, Лариса Федорівна
Пасик, Людмила Адамівна
Приналежність: Волинський національний університет імені Лесі Українки
Волинський національний університет імені Лесі Українки
Бібліографічний опис: Рись Л. Ф., Пасик Л. А. Неологізми німецької мови у час коронакризи. Кременецькі компаративні студії : [науковий часопис / ред. Д. Чик, О. Пасічник]. 2020. Вип. Х. С. 289-299.
Журнал/збірник: Кременецькі компаративні студії
Випуск/№ : Х.
Дата публікації: 2020
Дата внесення: 20-січ-2021
Видавництво: Кременецька обласна гуманітарно-педагогічна академія ім. Тараса Шевченка
Країна (код): UA
Теми: неологізм
словотвір
запозичення
словоскладання
афксація
контамінація
скорочення
Діапазон сторінок: 289-299
Короткий огляд (реферат): Стаття присвячена аналізу неологізмів, у тому числі оказіоналізмів, які виникли в німецькій мові у час пандемії COVID-19, та впливу коронавірусної кризи на суспільство та мову зокрема. Серед основних способів збагачення лексичного складу німецької мови у час коронакризи виокремлено перехід фахової спеціалізованої лексики із галузі епідеміології та медицини до загальновживаної, запозичення, словотвір та семантичну деривація, або утворення нових значень слів. Встановлено основні види морфологічного словотворення нових лексичних одиниць: словоскладання, афіксація, скорочення і контамінація. Найбільша кількість новотворів представлена композитами, які здатні виразити одним словом складні суспільні явища, так чи інакше спричинені коронавірусом. Інші похідні лексеми представлені дериватами, в основному суфіксальними утвореннями, контамінованими лексичними одиницями та скороченнями. Окрім великої кількості власне неологізмів, яким характерна новизна форми і значення, спостерігаємо і зміни у семантиці окремих слів. Словниковий склад німецької мови виявився чутливим до змін, які виникли у різних сферах життя людей під час пандемії, як то медицина, економіка, комунікація, відносини у спільноті тощо.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://evnuir.vnu.edu.ua/handle/123456789/18676
Тип вмісту: Article
Розташовується у зібраннях:Наукові роботи (FIF)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Rys_Pasyk_Article.pdf420,36 kBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.