Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://evnuir.vnu.edu.ua/handle/123456789/18008
Назва: Термінологічні питання в публікаціях академіка Агатангела Кримського
Автори: Локайчук, Світлана
Бібліографічний опис: Локайчук С. Термінологічні питання в публікаціях академіка Агатангела Кримського // Лінгвостилістичні студії : наук. журн. Луцьк : Східноєвроп. нац. ун-т імені Лесі Українки, 2017. Вип. 7. С. 91-100.
Дата публікації: 2017
Дата внесення: 8-лип-2020
Видавництво: Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки
Теми: українська наукова термінологія
термінологізація
термінотворення
наукове поняття
морфологічні терміни
правничі терміни
Короткий огляд (реферат): У статті досліджено актуальні питання українського термінотворення, порушені А. Ю. Кримським у його наукових працях. Встановлено, що розвиток української наукової мови кінця XIX – 30-х років XX ст. учений розглядав як продовження мовного процесу, що має давню історичну традицію. Проаналізовано концепцію А. Ю. Кримського щодо вироблення української термінолексики на позначення лінгвістичних, суспільно-політичних, правознавчих понять на живомовній основі. Джерела поповнення термінології науковець вбачав у термінологізації загальновживаних слів, у творенні нових термінів відповідно до законів українського словотвору, у мотивованому використанні запозичень. З’ясовано, що для номінації мовознавчих понять А. Ю. Кримський орієнтувався на питому українську лексику. Простежено концептуальні засади термінотворення, викладені в передмові до «Російсько-українського словника правничої мови» за загальною редакцією академіка А. Ю. Кримського, головна з яких полягає в тому, що українські юридичні терміни мають відповідати духу права і мови.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://evnuir.vnu.edu.ua/handle/123456789/18008
Тип вмісту: Article
Розташовується у зібраннях:Лінгвостилістичні студії, 2017, № 7

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
12.pdf704,93 kBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.