Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://evnuir.vnu.edu.ua/handle/123456789/10055
Назва: Метризація селитебних ландшафтів Волинської області
Інші назви: Metrization of the inhabited landscapes of Volyn region
Автори: Ничая, О. О.
Тарасюк, Ніна Адамівна
Nychaia, O. O.
Tarasiuk, Nina A.
Бібліографічний опис: Ничая О. О. Метризація селитебних ландшафтів Волинської області / О. О. Ничая, Н. А. Тарасюк // Вісник Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. Серія : Геологія. Географія. Екологія = Kharkov University bulletin / Харків. нац. ун-т ім. В. Н. Каразіна. – Харків, 2016. - Вип. 44. - С. 129-137.
Дата публікації: 2016
Дата внесення: 12-лип-2016
Видавництво: Харківськийй національний університет імені В. Н. Каразіна
Теми: забудовані землі
природокористування
селитебно-забудовані землі
матричний підхід
рисунок ландшафту
метризація селитебних ландшафтів
коефіцієнт розсіченості
індекс кругоподібності
built-up area
inhabited built-up landscapes
pattern of the landscape
contour division
metrization of the inhabited landscapes
Короткий огляд (реферат): Відображено результати метризації селитебних ландшафтів Волинської області. Селитебні ландшафти виділяємо як клас антропогенних ландшафтів, забудованих і заселених земель, які характеризуються збільшенням площі у структурі земельних угідь території Волинської області. Дослідження проведено на адміністративному мікрорівні з виділенням ключових ділянок (КД) в межах сільських рад Полісся і височинної території: КД-1–КД-3 (Полісся) та КД-4–Кд-6 (Волинська височина). Опрацювання фондових матеріалів за допомогою ГІС-технологій в поєднанні з сучасними ІТ-програмами дозволило проаналізувати співвідношення площ та структури використання селитебно-забудованих земель за допомогою матрично-го підходу. В результаті аналізу матриці встановлено не тільки значні територіальні відмінності у співвідношенні частки селитебно-забудованих земель, але й у структурі їх використання. Кількісну оцінку й аналіз динаміки рисунка селитебного ландшафту здійснено з використанням метричних підходів. Визначено коефіцієнт розсіченості ландшафтного контуру, індекс кругоподібності. Встановлено, що територія Волинської височини характеризується вищими показниками розсіче-ності контуру селитебних ландшафтів, ніж на території Полісся, що пояснюється більш строкатішим ландшафтним рисунком та структурованою схемою забудови.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://evnuir.vnu.edu.ua/handle/123456789/10055
Тип вмісту: Article
Розташовується у зібраннях:Наукові роботи (FGEO)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Nychaya-Tarasiuk-16.pdf2,52 MBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.