Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://evnuir.vnu.edu.ua/handle/123456789/9737
Назва: Ідея свободи та свободи волі в ліро-епічних творах Т.Г. Шевченка та Лесі Українки
Інші назви: The idea of freedom and free will in the lyric-epic works TG Shevchenko and Lesia Ukrainian
Автори: Жванія, Людмила Вікторівна
Zhvaniia, Liudmyla V.
Бібліографічний опис: Жванія Л. В. Ідея свободи та свободи волі в ліро-епічних творах Т.Г. Шевченка та Лесі Українки / Л. В. Жванія // Літературознавчі студії : збірник наукових праць / Київ. нац. ун-т ім. Тараса Шевченка, Ін-т філол. – Київ, 2009. – Вип. 24. – С. 122-129.
Дата публікації: 2009
Дата внесення: 21-чер-2016
Видавництво: Київський національний університет імені Т.Г. Шевченка
Теми: freedom
free will
Shevchenko
Lesia Ukrainian
Короткий огляд (реферат): У статті проведений порівняльний аналіз особливостей висвітлення проблеми свободи та свободи волі у ліро-епічних творах Т. Шевченка та Лесі Українки. З’ясовано, що ідея свободи волі поєднується із розумом, із здатністю робити свідомий вибір. Адже життя для внутрішньо вільної особистості це завжди ситуації, що передбачають активний вибір між добром і злом. У ліро-епічних творах Т. Шевченка і Лесі Українки є герої, чиї вчинки є результатом свідомого вибору добра чи зла, представлений в їхній творчості й інший тип – герої, чиї дії залежать від емоцій, пристрастей. Та головне, на нашу думку, що в творах обох митців прочитується твердження про те, що кожна людина здатна на погамування пристрастей, на самоопанування, тобто, кожна особистість, керуючись свідомістю, може вдосконалити себе, по-новому створити. Це і є можливість свободи волі, яка підносить людину до рівня творця, оскільки вона сама створює світ свого внутрішнього я.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://evnuir.vnu.edu.ua/handle/123456789/9737
Тип вмісту: Article
Розташовується у зібраннях:Наукові роботи (FFG)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
zhvania.pdfосновна стаття260,22 kBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.