Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://evnuir.vnu.edu.ua/handle/123456789/9078
Назва: Церковнослов’янізми в поетичних текстах Юстини Королько
Автори: Яворський, Андрій Юрійович
Yavorskyi, Andrii Yu.
Бібліографічний опис: Яворський А. Церковнослов’янізми в поетичних текстах Юстини Королько / А. Яворський // Scripta manent: молодіжний науковий вісник Інституту філології та журналістики : зб. наук. пр. / уклад. Л. Б. Лавринович. – Луцьк : Вежа-Друк, 2016. – Вип. 3. – С. 53-54.
Дата публікації: 2016
Дата внесення: 21-бер-2016
Видавництво: Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки
Теми: церковнослов'янізм
художня мова
художній текст
Юстина Королько
підляська говірка
лексичний діалектизм
Короткий огляд (реферат): У художньому мовленні Юстини Королько лексичні діалектизми представлено, окрім полонізмів, ще й словами церковнослов’янського походження. Наявність церковнослов’янізмів у художній мові поетеси можна пов’язати з тим, що православна церква на Підляшші культивує церковнослов’янську мову і протиставляє її польській, яку тут насаджують через школу, засоби масової інформації тощо. В умовах офіційного домінування польської мови церковнослов’янська не викликає в підляшуків враження чужомовної стихії. Вона зрозуміла, певною мірою близька до місцевої архаїчної східнослов’янської говірки, тому окремі слова, граматичні форми проникають і в щоденне побутове мовлення місцевого населення. Церковнослов’янізми в текстах Ю. Королько виконують в основному нейтральну (номінативну) функцію. Вони органічно увійшли в художнє мовлення авторки з місцевої говірки. Частина з цих слів відображає свідому стилістичну настанову поетеси – надати текстові небуденного (урочистого чи піднесеного) звучання.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://evnuir.vnu.edu.ua/handle/123456789/9078
Тип вмісту: Article
Розташовується у зібраннях:Наукові роботи (FFG)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
яворський.PDF154,87 kBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.