Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://evnuir.vnu.edu.ua/handle/123456789/24531
Назва: Організаційно-економічні засади сталого розвитку деревообробної промисловості України
Автори: Невар, Оксана Володимирівна
Приналежність: Волинський національний університет імені Лесі Українки
Бібліографічний опис: Невар О. В. Організаційно-економічні засади сталого розвитку деревообробної промисловості України : дисертація на здобуття наукового ступеня доктора філософії за спеціальністю 051 «Економіка» (05 – Соціальні та поведінкові науки) / Волинський національний університет імені Лесі Українки. Луцьк, 2024. 251 с.
Дата публікації: 2024
Дата внесення: 22-лип-2024
Країна (код): UA
Місце видання, проведення: Волинський національний університет імені Лесі Українки
Шифр та назва спеціальності: 051 Економіка
Науковий керівник: Цимбалюк, Ірина Олександрівна
Члени комітету: Павліха, Наталія Володимирівна
Барський, Юрій Миколайович
Корнелюк, Ольга Антонівна
Шубалий, Олександр Михайлович
Созанський, Любомир Йосипович
УДК: 338.45:674(477)(043.5)
Теми: деревообробна промисловість
деревообробна сфера
деревообробне виробництво
лісопромисловий комплекс
сталий розвиток
Цілі сталого розвитку
інновації
циркулярна економіка
зелена економіка
модернізація
виробництво
промисловий сектор економіки
розвиток промисловості
промисловість
переробна промисловість
переробне виробництво
природокористування
меблева промисловість
бізнес-модель
розвиток
Короткий огляд (реферат): У дисертації обґрунтовано теоретико-методичні основи та розроблено науково-практичні рекомендації щодо організаційно-економічного забезпечення сталого розвитку деревообробної промисловості України у воєнний та повоєнний періоди. За результатами аналізу праць вчених, які досліджували ефективність функціонування лісового господарства, лісокористування та деревообробної промисловості, визначено чотири етапи формування теорії сталого розвитку деревообробної промисловості. Розкрито сутність основних понять і термінів, пов’язаних із функціонування деревообробної промисловості. Визначено роль деревообробної промисловості у системі лісових галузей, розкрито компонентний склад та взаємозв’язки деревообробної промисловості. Удосконалено концепцію сталого розвитку деревообробної промисловості України, в основу якої покладено сім основних гіпотез щодо досягнення сталого розвитку деревообробної промисловості. Запропонована методика діагностики сталого розвитку деревообробної промисловості України полягає у комплексному та системному підході, що охоплює чотири етапи аналізу (від оцінки сировинної бази до формування рекомендацій щодо удосконалення організаційно-економічних засад), враховуючи специфічні для галузі фактори, такі як вплив війни, мораторій на експорт необробленої деревини, та базується на розрахунку інтегрального показника, що доповнює традиційні складові сталого розвитку – екологічний, соціальний та економічний аспекти, специфічними для галузі показниками – експортоорієнтованість та інноваційні потреби. У роботі здійснено діагностику сталого розвитку деревообробної промисловості в Україні. Проведено оцінку сировинного потенціалу та передумов сталого розвитку деревообробної промисловості в Україні. Результати дослідження показали, що деревообробна промисловість вносить істотний вклад у загальний обсяг промислової продукції. Особливої уваги заслуговує меблева промисловість як окремий сегмент деревообробної промисловості. У роботі проведено інтегральний аналіз й розрахунок часткових показників сталого розвитку деревообробної промисловості, який засвідчив, що найбільш перспективною та стійкою сферою розвитку деревообробної промисловості України є міжнародна торгівля, що доводить експортну орієнтованість галузі. Розкрито світовий досвід організаційно-економічного забезпечення сталого розвитку деревообробної промисловості; удосконалено організаційноекономічний механізм сталого розвитку деревообробної промисловості на засадах циркулярної економіки; запропоновано рекомендації щодо сталого розвитку деревообробної промисловості України та запровадження сучасних бізнес-моделей.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://evnuir.vnu.edu.ua/handle/123456789/24531
Тип вмісту: Dissertation
Розташовується у зібраннях:Дисертації (ВНУ)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
diss_Nevar.pdf5,81 MBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.