Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://evnuir.vnu.edu.ua/handle/123456789/22959
Назва: Нові аспекти актуальності: прочитання п’єс Е. Йонеско в сучасній Україні
Автори: Колошук, Надія Георгіївна
Приналежність: Волинський національний університет імені Лесі Українки
Бібліографічний опис: Колошук Н. Г. Нові аспекти актуальності: прочитання п’єс Е. Йонеско в сучасній Україні. Кременецькі компаративні студії. 2023. Вип. ХІІ. С. 76-90.
Журнал/збірник: Кременецькі компаративні студії
Випуск/№ : XII
Дата публікації: 2023
Дата внесення: 30-жов-2023
Видавництво: Кременецька обласна гуманітарно-педагогічна академія ім. Тараса Шевченка
ГО «Волинські культурні ініціативи»
Країна (код): UA
УДК: 82.091+81'4
Теми: історія зарубіжної літератури ХХ ст.,
театр абсурду
п’єси Е. Йонеско
авангардистська поетика «антитеатру»
нонконформізм
тоталітаризм
рашизм
п’єси-параболи
п'єса «Голомоза співачка»
п'єса «Урок»
п'єса «Носороги»
Діапазон сторінок: 76-90
Короткий огляд (реферат): Твори всесвітньо відомих авторів театру абсурду донині сприймаються неоднозначно, оскільки далеко не всім зрозумілі. На читацьку рецепцію в Україні впливають стереотипи, закладені літературознавством ще в радянські часи, коли театр абсурду вважався свідченням занепаду «буржуазного» мистецтва. Найбільш поширений стереотип – нібито у п’єсі «Носороги» йдеться про нацистський режим, а в ранніх п’єсах – «узагалі нісенітниці». Мета дослідження – виявити філософські підтексти п’єс «Голомоза співачка», «Урок» та «Носороги». Пропонуємо прочитання п’єс Е. Йонеско як гостроактуальних для свого часу сценічних метафор, коли постала загроза ядерної світової війни й очевидним було домінування тоталітаризму у світовій політиці. Актуальність авторського задуму підтвердила наша сучасність, коли масова істерія рашизму (чи «шизофашизму», за визначенням відомого американського історика Тімоті Снайдера) охопила путінську Росію. У п’єсі «Носороги» йдеться про конформістську поведінку людей під тиском тоталітарної ідеї, колективних міфів та пропаганди і про спробу протистояння, яку в п’єсі робить Беранже – слабкий одинак, котрий несамохіть виступає проти колективної істерії та епідемії знелюднення-оносороження. У порівнянні з ранніми п’єсами автора ця п’єса ближча до традиційної драматургічної форми. Це не означає, що вона є відмовою від поетики театру абсурду. Автор відмовився лише від формального руйнування засад традиційної форми, а не від власних принципів, закладених ранніми п’єсами. Одна з формальних знахідок абсурдистів (метафоризація тексту як цілості) очевидна: уся п’єса сприймається як метафора тоталітарного світу, як притча про абсурдне знелюднення людської маси.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://evnuir.vnu.edu.ua/handle/123456789/22959
Перелік літератури: 1. Діброва, Володимир. «Шляхи театрального авангарду: Ежен Йонеско». Всесвіт. 1988. №. 10. С. 122-125.
2. Беккет, Семюел. Чекаючи на Ґодо. Остання стрічка Краппа, пер. з англ. Богдан Бойчук, Юрій Тарнавський. Мюнхен: Сучасність, 1972. URL: https://chtyvo.org.ua/authors/Samuel_Beckett/Chekaiuchy_na_Godo_Ostannia_strichka_Krappa/ (доступ: 19.07.2022).
3. Ионеско Э. Противоядия, пер. с франц.; сост. и авт. предисл. В. А. Никитин. Москва: Прогресс, 1992.
4. Михеева, А. Н. Когда по сцене ходят носороги…: Театр абсурда Э. Ионеско. Москва: Искусство, 1967.
5. Снайдер, Тімоті. «Шизофашизм Росії: єдиний вихід для РФ – програти війну проти України», розмову вів Іван Гомза. ЛІГА.net. 9 червня 2022. URL: https://www.liga.net/ua/politics/opinion/shizofashizm-rossii-edinstvennyy-vyhod-dlya-rf-proigrat-voynu-protiv-ukrainy (доступ: 24.07.2022)
6. Станіслав Садаклієв: «Важливо, аби творчість чіпляла і за кілька років після прем’єри» (опубл. 12 серпня 2022). URL: https://novadoba.com.ua/386866-stanislav-sadakliyev-vazhlyvo-aby-tvorchist-chiplyala-i-za-kilka-rokiv-pislya-prem-yery.html (доступ: 11.02.2023).
7. Триков, В. «Йонеско, Ежен». Зарубіжні письменники. Енциклопедичний довідник: у 2 т. Т. 1: А К, за ред. Н. Михальської та Б. Щавурського. Тернопіль: Навчальна книга – Богдан, 2005. С. 690-691.
8. Французька п’єса ХХ століття. Театральний авангард, упоряд. О. Буценко; передм. В. Скуратівського. Київ: Основи, 1993.
9. Якимович, Т. К. З художнього світу Франції. Класика. Антикласика. Творчий жерміналь: зб. статей. Київ: Дніпро, 1981.
10. Esslin, Martin. The Theatre of the Absurd. 3 ed. London, 1987. Published by: Cambridge University Press. URL: https://www.jstor.org/stable/1124873 (доступ: 17.07.2022).
Тип вмісту: Article
Розташовується у зібраннях:Наукові роботи (FFG)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Krem_Compar_Stud_23_12_76-90.pdf630,38 kBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.