Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://evnuir.vnu.edu.ua/handle/123456789/18677
Назва: Лексикографічна репрезентація концепту FRIEDEN в сучасній німецькій мові.
Автори: Рись, Лариса Федорівна
Якимчук, Максим
Приналежність: Волинський національний університет імені Лесі Українки
Бібліографічний опис: Рись Л., Якимчук М. Лексикографічна репрезентація концепту FRIEDEN в сучасній німецькій мові. Актуальні питання іноземної філології : наук. журн. Луцьк : Східноєвроп. нац. ун-т ім. Лесі Українки, 2020. № 12. С. 180-186.
Журнал/збірник: Актуальні питання іноземної філології
Випуск/№ : 12
Дата публікації: 2020
Дата внесення: 20-січ-2021
Видавництво: Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки
Країна (код): UA
УДК: 811.112.2’374
Теми: концепт
концептуальна ознака
об’єктивація концепту
номінативне поле
Діапазон сторінок: 180-186
Короткий огляд (реферат): Стаття присвячена дослідженню мовних засобів об’єктивації концепту FRIEDEN та встановленню його основних концептуальних ознак. У роботі систематизовано дані лексикографічних джерел – тлумачних, синонімічних і етимологічних словників та встановлено сукупність мовних засобів, що передають зміст концепту і утворюють його номінативне поле: ключове слово-репрезентант концепту, похідні номінації концепту, спільнокореневі слова, синоніми, словникові дефініції, сталі словосполучення, до складу яких входить ім’я концепту. Концепт FRIEDEN належить до універсальних концептів, у якому можна виокремити три виміри: він може стосуватися мирного співіснування різних держав, народів (глобальний, міждержавний вимір), гармонійного співіснування з оточуючими (соціальний вимір) та внутрішнього спокою і гармонії людини (індивідуальний вимір). На основі етимологічного аналізу визначено етимологічну ознаку концепту FRIEDEN, яка лежить в основі його формування: «стан бережного, доброзичливого ставлення до інших», що трансформувалася у сучасних дефініціях у стан гармонії та злагоди із самим собою та оточуючими. На основі аналізу словникових дефініцій імені концепту та дистрибутивного аналізу встановлено основні ознаки концепту FRIEDEN, які відносимо до його понятійного компонента: життя / стан внутрішнього та міждержавного співіснування без насилля та війни; стан гармонії, згоди; стан незворушного безтурботного спокою; мирний договір, домовленість між сторонами; стан, що характеризується певною тривалістю, територією поширення. Досліджуваний концепт FRIEDEN виявив тісний зв'язок із бінарно протиставленим концептом KRIEG. Встановлено важливе значення концепту FRIEDEN як для суспільства, так і для окремих особистостей. Мир є великою цінністю, яка однак може мати відносний характер, про що свідчать окремі лексичні одиниці, що слугують об’єктивації концепту, та мають негативну конотацію, що може бути пов’язаним з місцем цього концепту у ціннісній картині світу та його взаємодією з іншими морально-етичними цінностями народу.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://evnuir.vnu.edu.ua/handle/123456789/18677
Тип вмісту: Article
Розташовується у зібраннях:Наукові роботи (FIF)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
2020.pdf537,58 kBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.