Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://evnuir.vnu.edu.ua/handle/123456789/18321
Назва: Образи болю, страждання, катування тіла в українській ґулаґівській поезії
Автори: Колошук, Надія Георгіївна
Бібліографічний опис: Колошук Н. Образи болю, страждання, катування тіла в українській ґулаґівській поезії // Тіло й ідентичність в українській культурі, мистецтві, літературі, мові / За ред. К. Якубовської-Кравчик, П. Олеховської, С. Романюк, М. Замбжицької. Варшава ; Івано-Франківськ, 2016. С. 328-340. (У колі мови, літератури і культури. Т. XIV)
Дата публікації: 2016
Дата внесення: 14-вер-2020
Видавництво: Katedry Ukrainistyki Uniwersytetu Warszawskiego
Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника
Теми: табірна поезія
тілесність
образи-мотиви
біль
страждання
муки
катування
гниття
Короткий огляд (реферат): У статті йдеться про лірику українських табірників ҐУЛАҐУ. Актуальність дослідження зумовлена суспільним і культурним значенням табірної поезії, а новизна – практичною відсутністю її наукового осмислення. Методологія ґрунтується на класичному літературознавстві (історико-літературний, біографічний методи, герменевтичні принципи тлумачення тексту). Мета: простежити вияв людської тілесності в табірній поезії через мотиви болю, страждання, тортур, які неминуче супроводжують існування людини в умовах ҐУЛАҐУ. Ґулаґівська поезія особлива тим, що створена в екстремальних умовах людьми, які знайшли в Слові спасіння душі, перебуваючи на хисткій межі фізичного існування – гостро усвідомлюючи вразливість і недовговічність свого тіла, страждаючи від усіх мислимих фізичних мук. За таких обставин цілком очікуваною є підвищена частка «тілесних» образів та мотивів болю, страждань, тортур. Однак табірна поезія здебільшого не вкладається в стереотипні уявлення.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://evnuir.vnu.edu.ua/handle/123456789/18321
Тип вмісту: Article
Розташовується у зібраннях:Наукові роботи (FFG)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Cialo_i_tozsamosc_w_ukrainskiej_kulturze-328-340.pdf214,87 kBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.